Ramslök – så hittar du skogens gröna delikatess

Ramslök med sin fina gröna färg.
Ramslök med sin fina gröna färg.

Ramslök är en läcker delikatess som främst växer i de södra delarna av Sverige.
Bladen används i matlagning och ger en fin, lite mildare, smak av färsk vitlök.
Få vill avslöja sina bästa ramslöksställen men det finns några smarta trick för att lättare hitta det gröna guldet.

Ramslök har länge serverats som en lyxig ingrediens på finkrogarna. Men många vill gärna ut i skogen och plocka den själv vilket inte alltid är så lätt. I de sydligaste delarna av landet är det inget större problem, där växer den relativt rikligt men ju längre norrut ju sällsyntare är den. Ramslök växer vilt så långt norrut som till Uppland. Nu är det dags att börja spana efter växtens illande gröna blad.

Trixet – så hittar du gömmorna

Det kan vara svårt att googla sig till var ramslöken växer, få vill berätta var de plockar sina blad. Men det finns några trix man kan ta till. På Instagram går det att söka på hashtag #ramslök och se var inläggen kommer ifrån. En del naturreservat har information på nätet om vilka växter som finns i området och det är ofta tillåtet att plocka till husbehov.

Ramslök kan vara fridlyst lokalt och man måste alltid först kontrollera att det är tillåtet att plocka. Plocka inte mer än du behöver, ramslök är smakrikt och det går inte åt några stora mängder i de flesta recept.

Här växer ramslök

 • Ramslök trivs i lövskog, ofta bland hassel och ek.
 • Marken ska vara fuktig, mullrik och får gärna luta lite.
 • April är bästa tiden att plocka bladen. Då är de illande ljusgröna och har en fin doft och smak av vitlök.
 • Bladen är lite lika liljekonvaljblad, som är giftiga. Genom att gnugga på bladen så känns lökdoften tydligt, konvaljblad doftar inget särskilt. Ramslöken kommer också tidigare än liljekonvaljerna. Är du osäker är det bättre av avstå.
Det finns mycket gott att göra av ramslök.
Det finns mycket gott att göra av ramslök.

Det här kan du använda ramslök till

Pesto: Mixa nötter, parmesanost, olja och ramslöksblad.

Picklade ramslöksknoppar: Koka upp en lag och låt den svalna. Blanda i blomknoppar, skivad rödlök och senapsfrön.

Torkade blad: Torka bladen i ugnen på 100 graders värme i cirka 30 minuter.

Smaksatt olja: Mixa några blad med en god olja, tillsätt en nypa salt. Sila oljan efter några dagar så får du en läcker grön olja att droppa över sallader och annat gott.

Tillbehör: Bladen går att steka i smör, eller hackas och läggas på till exempel lax, strimlas och användas på vitlöksbröd och mycket mer.

Ramslök trivs i halvskugga i mullrik jord.
Ramslök trivs i halvskugga i mullrik jord.

Så odlar du egen ramslök

 • Ramslök odlas från frö, lök eller planta, det är sällan tillåtet att gräva upp växter med rötterna i naturen men ramslök finns att köpa från flera fröfirmor eller handelsträdgårdar.
 • Försök efterlikna dess naturliga växtplats. Ramslök gillar halvskuggiga, fuktiga platser. Har du lövträd på tomten sätter du ramslöken nära dem, eller någonstans där marken är mullrik och liknar skogsmark.
 • Frön försås utomhus eller i kallväxthus på hösten eller inomhus januari till maj. Har du färska frön kan du så dem direkt i krukor på sommaren och ställa dem skyddat, de gror året efter sådd.
 • Att odla med lök är enkelt, sätt lökarna på hösten eller våren. Det ska vara cirka 10 centimeter från lökens topp till jordytan, så de ska sättas ganska djupt. Täck gärna med lite löv på hösten som skydd mot kylan.
 • Färdigköpta plantor grävs ner så snart som möjligt för att hindra uttorkning.
 • Det behövs inte särskilt många plantor för att kunna göra egen pesto, olja eller torka som krydda. Men skörda inte alla blad, lämna några så att den överlever.
Torka ramslök i ugnen och smula ner den till krydda.
Torka ramslök i ugnen och smula ner den till krydda.

Så förvarar du ramslök

 1. Nyplockad ramslök håller sig fräsch i kylen ungefär en vecka.
 2. Det går bra att frysa in ramslök som den är, den tappar dock lite i smak. Det går också att förvälla den som spenat och frysa in lagom stora bollar. 
 3. Vill du göra krydda av ramslök kan du lägga bladen på en plåt och torka i ugnen.
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN