Varma grönsaker till bakad torsk.

Foto: SAMUEL UNÉUS

”Ängamat” – bakad torsk med varma vårprimörer

Bli först med att rösta!

Matsmarta onsdag

Vårprimörer. Just den här tiden på året gör det ju inte särskilt ont att äta i säsong. Här med morötter, broccolin, knipplöken och rödbetor tillsammans med en krämig vitvinssås.

Recept av Årets kock Ludwig Tjörnemo.

”Ängamat” – bakad torsk med varma vårprimörer

  • Ingredienser

  • 400 g torsk
  • 1 l vatten
  • 80 g salt
  • 2 msk smör
  • Ängamat

  • 4 knippmorötter
  • 6 stänglar sparrisbroccoli
  • 2 knipplökar
  • 1 msk smör
  • olja
  • salt
  • svartpeppar
  • Råa grönsaker

  • 1 gurka
  • 1 rödbeta
  • 1 msk rapsolja, kallpressad
  • flingsalt
  • Örtsmör

  • 20 g gräslök
  • 1 msk olja
  • 1 citron
  • 0.5 vitlöksklyfta
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl smör
  • Sås

  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk smör
  • 2 kvistar timjan
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl musselfond
  • 2 dl grädde
  • 1 citron
  • salt

Gör så här

Aftonbladet

/

Mat & Dryck

/

Matsmarta onsdag

LÄS VIDARE

Nässelsoppa med pocherat ägg, sparris och krämig ost

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Recept

Fiskrecept

MER OM GODARE

Vit sparris – favoriten bland vårprimörerna

30 min

Succé: Vårprimörer och närodlat!

Söt kolakladdis med syrlig bärgrädde

45 min