Så gör du söta figurer av marsipan

Matstylisten Karolina Olsson Haglunds guide till perfekta figurer

Av: Elisa Amorelli

Publicerad:
Uppdaterad:
Juliga marsipanfigurer.
Foto: Karolina Olsson Haglund
Juliga marsipanfigurer.

Till julmyset bjuder hon helst på supersöta ekollon av marsipan, doppade i choklad. Lite pudrat florsocker ger en frostig känsla.

– De är jätteenkla och lika fina både som dekoration och som en munsbit till kaffet, säger matstylisten Karolina Olsson Haglund.

Bästa sättet att komma i julstämning är att pyssla. Med barnen, familjen, vännerna – eller bara själv, i lugn och ro. Med tända ljus och julmusik i högtalarna, med knäcken puttrande på spisen och fingrarna klibbiga av marsipan.

Det menar matstylisten Karolina Olsson Haglund, aktuell med boken ”Julgodis – sött att njuta och ge bort”.

– Julgodis är så kul att göra. Det är fint, gulligt och pyssligt som man sedan kan lägga upp i vackra skålar eller ge bort i present.

Men man gör ju inte bara godis för att det ska vara vackert att se på – det ska vara riktigt gott också, tillägger hon.

– Därför är det viktigt att man använder bra ingrediense. Bra choklad, riktig vanilj, saffran, kanel, äkta smör och fet grädde.

Så hur gör man, på bästa vis?

Det viktigaste är att vara förberedd så att själva baket kan bli rofyllt.

  • Se till att du verkligen har alla ingredienser hemma innan du sätter igång.

  • Läs noga igenom hela receptet innan du börjar, så får du koll på alla moment.

  • Plocka fram alla ingredienser och redskap som behövs innan du startar.

Foto: Karolina Olsson Haglund
Karolina Olsson Haglund.
Laddar ...

Smaksätt marsipanen

En av Karolinas absoluta favoriter är marsipanfigurerna – sötare och juligare godis får man leta efter. Nötterna och mandelsmaken passar perfekt med nougat eller torkade frukter som plommon, fikon och russin.

– Så kan man göra små figurer! Grisar, tomtar och frukter till exempel. Och smaksätta med olika aromer eller spritsorter som rom, punsch, cointreau eller cognac.

Ett tips är att riva ner lite bittermandel, eller varför inte smaksätta med pistagenötter.

Så gör du din egen marsipan

– Det enklaste är såklart att köpa färdig marsipan, det brukar jag göra. Så kan man smaksätta och färga hemma i stället, säger Karolina Olsson Haglund.

Men vill du skippa köpe-marsipanen är det inte alltför svårt att göra sin egen.

Du skållar och skalar sötmandel och låter den torka på hushållspapper. Helst över natten – den ska bli helt torr.

De torra skållade mandlarna kör du sen i en matberedare, samtidigt som du häller i socker och mixar till ett fint pulver. Tillsätt äggvita och en matsked vatten så det blir en kompakt deg. Det exakta receptet hittar du här.

När du har marsipanen framför dig är det bara fantasin som sätter gränser! Karolinas favoriter är att göra små ekollon – lika fina som juldekoration som de är goda till kaffet.

Karolinas juliga ekollon – steg för steg

Steg 1

Plocka fram ingredienserna.

  • 100 g marsipan

  • 50 g choklad

  • Grön karamellfärg

  • Riven choklad eller strössel till dekoration

Foto: Karolina Olsson Haglund
Marsipan och choklad är allt du behöver.

Steg 2

Droppa några droppar karamellfärg i marsipanen och blanda tills den får en jämn färg. Rulla små avlånga bollar av marsipanen. Finriv eventuellt några rutor av chokladen på rivjärn.

Foto: Karolina Olsson Haglund
Om du vill ha ekollonen gröna kan du använda karamellfärg.

Steg 3

Smält resten av chokladen över vattenbad. Lägg ut ett smörpapper på en bricka.

Foto: Karolina Olsson Haglund
Smält choklad.

Steg 4

Doppa änden på varje boll i den smälta chokladen och sedan i antingen strösslet eller den rivna chokladen.

Foto: Karolina Olsson Haglund
Doppa marsipanfigurerna i chokladen.

Steg 5

Lägg ekollonen på smörpappret och låt chokladen stelna. Pudra lite florsocker vid servering för en frostig känsla.

Foto: Karolina Olsson Haglund
Färdiga!

Fakta: Karolina Olsson Haglund

  • Ålder: 48

  • Yrke: Fotograf, matstylist och kokboksförfattare

  • Bor: Stockholm

  • Drömmer om: Att ha ett hus på landet med min dotter, där jag kan laga massa mat och vänner får komma på besök.

  • Aktuell med: Boken ”Julgodis – sött att njuta och ge bort” (Semic förlag).

Laddar ...

Mörka mintkyssar

De här är för dig som älskar mörk choklad – med en kyss av mint.

Foto: Karolina Olsson Haglund
Mörka mintkyssar

Mozartkulor

Enkla men lyxiga praliner som faller många i smaken.

Foto: Karolina Olsson Haglund
Mozartkulor

Lakritsknäck

Inte bara snygg – den är förföriskt god också, med sin sötsalta salmiaksmak.

Foto: Karolina Olsson Haglund
Lakritsknäck

Glubbel

Glubbel är perfekt för dig som tycker att allt ska bubbla, även glöggen.

Foto: Karolina Olsson Haglund
Glubbel
Publicerad:

MER OM MAT & DRYCK