Tareq Taylor: ”Jag tillagade en bäver i Dalsland”

Nya matresor med Tareq Taylor – och aktuell som sommarpratare

Många följde Tareq Taylors mat- resa till Jerusalem på SVT i vintras och en uppföljare är planerad. Men redan i höst får vi se den välkände kocken och programledaren i en ny säsong av Nordic Cookery på Godare-kanalen.

– Jag reser runt i Norden och får träffa människor som brinner för sin mat och uppleva nya kulturer, det är fantastiskt, säger han.

Efter succén med SVT-serien Tareq Taylors matresa släpps nu kokboken med samma namn fylld med recept ur programmet. I serien reser Tareq tillsammans med sin pappa Seif och bror Zafer till pappans hemstad Jerusalem för att lära känna staden och maten.

– Jag är så glad över att vi gjorde den här resan. Det var en otroligt stark upplevelse. Det blev så tydligt för mig vilken viktig del landet är för mitt ursprung, säger Tareq.

Just nu spelar Tareq in en ny säsong av BBC- serien Nordic Cookery där han reser runt i Norden och möter matälskande människor som delar med sig av sitt kunnande och sin kultur. Under en hektisk försommar har han också spelat in nya program för Trädgårdstider, Stjärnorna på slottet och höstens nya familjeunderhållning Family food fight för SVT.

Första inspelningen för ”Nordic Cookery” gjordes i maj och resan gick till Dalsland.

– Det var väldigt trevligt och jag tillagade en bäver. Det hör kanske inte till det vanliga, men det är jättegott kött.

Från tidigare säsonger minns Tareq sin resa till Jokkmokk med extra värme. Där mötte han Greta Huuva och det samiska köket.

Tareq Taylor tror att det är lätt att bli hemmablind för vad som faktiskt finns att utforska i Sverige och hoppas att fler får upp ögonen för vad vårt land har att erbjuda, inte minst nu på sommaren.
Tareq Taylor tror att det är lätt att bli hemmablind för vad som faktiskt finns att utforska i Sverige och hoppas att fler får upp ögonen för vad vårt land har att erbjuda, inte minst nu på sommaren.
”Resan gav mig verkligen nya perspektiv”, säger Tareq Taylor.
”Resan gav mig verkligen nya perspektiv”, säger Tareq Taylor.

– Hela den resan gjorde något med mig. Jag fick kontakt med något som var på riktigt. Den råa naturen, den samiska kulturen som kändes så ursprunglig och oförstörd. Jag fick en ödmjukhet inför hur storslaget allt kan vara när man låter sig uppslukas av det. Greta Huuva kapslade in allt som är viktigt i livet.

Tareq har under tidigare år alltid sökt sig utomlands när han behövt komma bort från civilisationen och få lugn och ro. I Jokkmokk förstod han att naturen och vildmarken inte bara finns ”outback” i Australien eller på en söderhavsö.

– Den resan gav mig verkligen nya perspektiv. Efter en relativt kort resa var jag ett tu tre i en vildmark som var lika närvarande och påtaglig som om jag rest till andra sidan planeten. Jag upptäckte en kulturskatt och kände mig upplyft och härlig, men också lite obildad.

Tareq tror att det är lätt att bli hemmablind för vad som faktiskt finns att utforska i Sverige och hoppas att fler får upp ögonen för vad vårt land har att erbjuda, inte minst nu på sommaren.

– Jag älskar sommaren för då kan jag göra allt det där som jag tycker är kul, det är den enda fritid jag har. Jag ska äta mängder av glass, bygga klart min gamla Amazon, brygga öl och kitesurfa.

  • Men kitesurfa, ska du verkligen göra det efter den otäcka olyckan förra året?

– Ja, absolut! Jag blev snarare rädd för att inte kitesurfa igen. Min enda rädsla efter att jag bröt nacken och nästan blev förlamad är att inte känna att jag lever. Jag vill inte gå runt med axelvaddar och knäskydd. Idiotiska risker tar jag inte men kalkylerade risker, det vill jag ta.

Tareq tycker att det bästa med ledigheten är att inte behöva planera så mycket.

– Jag köper glass i glassbaren i Lomma, eller något annat ställe med riktigt bra glass. Kokosglass och chokladsorbet är mina favoriter. Det är inte tusen måsten och jag kan njuta av att bara ta det som det kommer.

Publisert:

LÄS VIDARE