”Är perfekt som en lätt sommarlunch”

MAT & DRYCK

Lax- och ansjovistårta till buffén eller lunchen

1 av 3

Receptkreatören och matbloggaren Åsa Gilbertson vill visa hur lätt och gott det är att laga mat och baka med mjölkfria produkter.

Här är en av hennes sommarfavoriter: lax- och ansjovistårta.

– Den är så god, säger hon.

Foto: Åsa Gilbertson

Åsa Gilbertson har bjudit sina läsare på mjökfria recept på sin matblogg, Nicklas Kokbok, i 20 år - något som resulterat i två receptsamlingar.

Det blir mycket svensk husmanskost, men hon hämtar även inspiration från andra länder och kulturer.

– Mat ska vara enkel men god. Och vi som är allergiska mot mjölk - eller som väljer bort det av andra skäl - ska också kunna bjudas på god, vällagad mat. Många svenskar dricker allt mer alternativ mjölk, alltså drycker gjorda på råvaror som mandel, havre och sojabönor. ”Nicklas Kokbok” visar hur lätt det är att laga och baka på helt mjölkfria produkter, säger hon.

”Smaker som jag förknippar med sommar”

Till sommarens vill hon dela med sig av en  lax- och ansjovistårta som kommer göra succé bland gästerna.

– Den är så god. Tårtan är perfekt att servera som en lätt sommarlunch eller på buffébordet. Det jag gillar med sillatårtan är - naturligtvis - att den är mjölkfri samt sillens sälta, äpplets söthet och citronens syrlighet. Det är smaker som jag förknippar med sommar, säger hon.

– Sillatårtan är mycket enkel att göra och det enda som behövs är en matberedare för att mixa kavringsbotten. Själva laxen, sillen och äpplet skär jag för hand i små bitar - detta för att få lite tuggmotstånd, fortsätter hon.

Här under får du receptet på lax- och ansjovistårta.

Lax- och ansjovistårta (mjölkfri)

Det här behöver du:

(Blir cirka 12 bitar)

200 g kavring

75 g mjölkfritt margarin

200 g kallrökt lax

100 g ansjovis

3 gelatinblad

5 dl oatly ifraiche

1 dl hackad dill

1 dl hackad gräslök

2 msk majonnäs

1 äpple, skivat och skuren i småbitar

finrivet skal från 1 citron

Garnering:

dill och gräslök

Så gör du:

Mixa kavringen i en matberedare. Blanda med smält mjölkfritt margarin och tryck ut i botten av en rund form med löstagbar botten.

Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 3 minuter. Smält geltainbladet med ½ dl ifraiche på svag värme. Rör om så att gelatinet verkligen smält.

Skär lax och ansjovis i små bitar. Blanda alla ingredienser och rör om väl.

Häll blandningen i formen och ställ i kylskåp att stelna, gärna över natten.

Garnera med dill och hackad gräslök.

Recept: Gilbertson.nu/Åsa Gilbertson

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept