Pepparkakslatten tar fram rätta julkänslan

Av: John Edgren

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Cecilia Folkesson

Många försöker undvika mjölk, vitt spannmål och socker.
Det går faktiskt att få till godsaker utan ingredienserna.
Testa Cecilias varma pepparkakslatte med nötmjölk – perfekt i jultider.

Hon arbetar som kostrådgivare inom paleo. Cecilia Folkesson driver dessutom en av landets största bloggar om naturlig mat, hälsa och träning. Till vardags huserar 36-åringen strax utanför Borås, tillsammans med maken Johan och deras tre söner.

Intresset för kost och hälsa uppstod efter två täta graviditeter. Cecilia ville komma i form och satsade på LCHF. Hon uteslöt spannmål, socker, halvfabrikat och lightprodukter. Tillsammans med träning rasade kilona snabbt, men det senaste året har Cecilia även valt bort mejeriprodukter. Det har fått hennes mage att må ännu bättre och hon känner sig piggare än någonsin.

– Jag tror att många hade mått bättre av att inte äta mejeriprodukter, säger Cecilia Folkesson.

Behöver inte begränsa utbudet

Och att hoppa över mjölk och grädde behöver faktiskt inte begränsa utbudet av rätter som du kan laga. En viktig ingrediens för att lyckas är nötmjölk, som exempelvis kan exempelvis göras på cashewnötter. Sedan är du redo att göra Cecilias pepparkakslatte med nötmjölk. Den varma drycken är perfekt i jultider. Du kan faktiskt byta ut kryddorna i receptet nedan mot pepparkakskrydda. Smaka dig fram. Latten är dessutom hälsosam.

– Jag gillar när det är så mejerifritt och glutenfritt som möjligt, och det är ju den här latten. Den innehåller inte raffinerat socker utan är bara sötad med dadlar. Kardemumman innehåller antioxidanter – ingefäran är bra för matsmältningen och är dessutom antiinflammatorisk, säger Cecilia.

Så gör du nötmjölken

Om du köper nötmjölken i butik så bör du välja en osötad variant, eller i alla fall utan oraffinerat socker. Men extra bra blir latten om du gör den själv. Blötlägg 2,5 dl osaltade cashewnötter och ställ svalt över natt. Häll bort vattnet och skölj dem noggrant (för att få bort svårsmälta enzymer och ge mjölken en mildare smak). Blanda nötterna med en liter vatten och kör dem i mixern. Häll genom en fin silduk och smaksätt mjölken med lite vaniljessens eller pulver.

Varm pepparkakslatte med nötmjölk

Ingredienser:
5 dl nötmjölk
4 färska dadlar
1 krm vaniljpulver
0,5 tsk mald kanel
0,5 tsk mald ingefära
0,5 tsk kardemumma
1 krm mald nejlika
1 nypa himalayasalt

Gör såhär:
Kärna ur dadlarna och mixa i matberedare eller med en bra stavmixer tillsammans med nötmjölk och kryddor. Värm försiktigt i en kastrull, häll upp i glas och toppa med lite kanel.   

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MAT & DRYCK