Skippa öl i påsk: Här är vinexpertens tips

MAT & DRYCK

Sill, ägg, nubbe och öl – traditionellt sett är påskbordet en bred palett av mat och sprit, men för många är vin uteslutet.

Men det behöver inte vara så.

Jenny Antoni, restaurangchef på Stockholm Wine Bar tipsar om vin-alternativen som passar till påsk.

I den kristna tron är påsk den absolut största högtiden och firas till minne av Jesus lidande, död och uppståndelse.

För de flesta i Sverige är dock det religiösa högst sekundärt och istället tar man tillfället i akt att umgås med nära och kära – samt att äta och dricka gott.

Men vad ska man slå i glasen, om nubbe, öl eller påskmust inte tilltalar.

– Varför inte börja påskfirandet med en trevlig cremant från Langlois Chateau i Loiredalen? Ett av de bästa mousserande viner man kan få utanför Champagne. Langlois Chateau ägs idag utav Bollinger, vilket har ökat kvalitetsfokus ännu mer, samtidigt som familjekänslan i allra högsta grad lever kvar. Ett torrt och friskt vin som passar till lättare fiskrätter och skaldjur, men som även är fantastiskt som fördrink, säger Jenny Antoni, restaurangchef på Stockholm Wine Bar

Riesling till fisk och skaldjur

Mousserande att börja med, men vad ska man satsa på till sillen, böcklingen och laxen? Jenny anser att en stilig tysk Riesling är väl investerade pengar.

– Reischsrat von Buhl är perfekt till påskens fisk och skaldjursrätter med sin nyanserade, friska smak som för tankarna till äpplen, citrus, honung och fläder. Ett ekologiskt vin som klarar av att lagras.

Amerikanskt till årets första grillning

Kött är något som historiskt sett var en av höjdpunkterna på påskbordet, eftersom det inte förekom under fastan. Och är det bara tillräckligt varmt i påsk – varför inte tända grillen?

– Om vädret tillåter brukar jag köra första grillningen på påsk. Till en saftig köttbit dricker jag helst Tudprs Pinot Noir från Santa Lucia Highlands i USA. Det är en av de bästa Pinot Noirer jag någonsin druckit. Fyllig och välstrukturerad med en lång balanserad avslutning. Det här är även en av mina favoriter till kraftigare hårdostar på ostbrickan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Påsken

Vin

Påskmat