Lammgryta, ostgratinerad med ärtor & kronärtskockor
Uppdaterad:
Mat & Dryck
Agnello gratinato con piselli e carciofi
En lammgryta som förbereds på spisen och som man sedan slänger in i ugnen med ärtor och kronärtskockor, toppad med ost och ströbröd.
I ugnsvärmen kommer osten att smälta och ströbrödet bli skönt krispigt.
Ingredienser till 4 portioner
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Värm olivoljan (3 msk) i en stor stekpanna. Lägg i lökhack och ärtor och fräs dem i 2–3 minuter. Tillsätt lite av buljongen (cirka 2 dl) och låt ärtorna puttra i pannan tills de börjar mjukna men inte är helt färdigkokta. När ett par minuter av koktiden kvarstår, lägg i kronärtskockorna och låt dem koka med i pannan. Om nästan all vätska sugits upp späd med lite extra buljong. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
3. Blanda brödsmulor, parmesan, pecorino, persilja, vitlök och peppar i en skål.
4. Värm olivolja (3 msk) i en gryta eller stekpanna (som kan användas både på spisplattan och i ugn) och som rymmer lammbitarna och övriga ingredienser. Krydda köttet med salt och peppar och stek det på låg värme, utan att köttet bryns. Häll i vin och koka på medelvärme under lock, i cirka 15 minuter.
5. Lägg ner ärtor, kronärtskockor, lök och potatis i lammgrytan. Häll i buljong (ca 2–3 dl) och låt grytan koka upp. Ställ sedan in den i ugnen i ca 15 minuter eller tills köttet är mört och potatisen är klar. Fördela bröd- och ostblandningen i ett jämnt lager överst och strö sedan över ströbröd. Rör inte om i grytan.
6. Gratinera köttgrytan i ugnen, tills osttäcket är frasigt och gyllenbrunt.
Varje dag hela sommaren tipsar ex-boxaren och kokboksförfattaren Paolo Roberto om middagsmat för hela familjen.
Smakerna är italienska och måltiderna lättlagade och nyttiga.
Många av rätterna tar bara 30 minuter att tillaga.
Smaklig måltid!
Paolo Roberto