Fotbollslegendarens hemliga gratängtips

Publicerad:
Uppdaterad:

Mat & dryck

"Den godaste gratäng man kan äta"

Foto: Torbjörn "Gud" Nilsson tipsar om sitt bästa recept på potatisgratäng. Gratängen på bilden är dock inte Torbjörns: "Jag gillar inte att fota mat."

En av Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna – men Torbjörn Nilsson, 61, är även en klippa i köket.

– Det är den godaste potatisgratäng man kan äta. Du kan äta den med sked.

Så lät det för 17 år sedan – nu har han utvecklat receptet.

Det var ett tag sedan men vi har inte glömt bort det; Torbjörn Nilssons klassiska recept på potatisgratäng som publicerades i Sportbladet 1998. Vi ringde upp för att ta ett snack om matintresset och det visade sig att han nu har utvecklat receptet ytterligare.

– Nu kan man även välja att göra den till en potatiskaka. Knepet är oavsett att få den fyllig och att balansera smakerna. Det ska nästan smaka som en sås när man kokar ihop ingredienserna, säger han.

Det är inte så noga med proportionerna i receptet, är det ett genomgående drag i din matlagning? Att höfta lite?

– Jag släppte nyligen en bok som heter Leda på känsla, och man kan säga att det är samma sak i köket – "Laga på känsla”. Jag hatar att följa instruktioner.

Fotbollslegendarens potatisgratäng

Torbjörn förklarar, steg för steg:
1. Tag mjölig potatis (helst king Edward), mängden beror på hur många som ska äta. Skala, skiva tunt, skölj i kallt vatten ganska länge. Låt rinna av ordentligt, minst 20 minuter i durkslag.

– Har man inget durkslag kan man lägga potatisen i en handduk och virvla runt som en helikopter. Men det bör man gå ut och göra för det skvätter som bara den, säger Torbjörn.

– Man kan också strunta i att skölja potatisen för att behålla stärkelsen. Det blir bra för att binda ihop gratängen, tipsar han vidare.
2. Gör sedan en bechamelsås: Ta en hel del smör, lite grann salt och peppar. Dutta i lite vetemjöl så att det binder och pressa ner en halv vitlöksklyfta och lite köttbuljong.

Blanda i 1/4 röd mjölk, 1/4 grädde, 1/4 crème fraîche och 1/4 vitt vin. Låt detta få koka upp så att det blir lagom tjockt. Det får givetvis inte bränna.

– Man behöver inte lika mycket mjöl som i vanlig bechamel, säger Torbjörn, eftersom grädden och crème fraîchen binder.

– Hur mycket köttbuljong man använder beror på hur mycket man ska göra. Gör man en liten gratäng räcker det med en tärning.
3. Tag av kastrullen från plattan och lägg i den skivade potatisen i såsen. Rör runt.

– Sedan har man ett val, säger Torbjörn.

– Antingen gör man en potatisgratäng – eller så gör man en potatiskaka.

Så här går du vidare för att göra gratäng:

4. Häll upp röran i en ugnsfast form. Vätskan ska täcka potatisen. Fattas vätska får man fylla på med grädde.
5. In i ugnen, som står på 150 grader. Låt stå tills den fått fin färg på ovansidan. Det tar kanske 1,5-2 timmar. Sänk sedan värmen till 100 grader och låt den stå lite till, kanske en halvtimme till.

– Potatisen ska vara mjuk och det ska inte vara så mycket vätska kvar. Det ska vara riktigt krämigt, säger Torbjörn.

För att göra potatiskaka går du vidare så här:

4. Lägg bakplåtspapper i en ugnsfast form. Beroende på vad du ska äta till kakan väljer du en grönsak som du gör lite vad du vill med, skivar eller så, och lägger i botten innan du häller över potatisblandningen.

– Om jag får välja äter jag fisk till potatiskakan. Då skivar jag lite purjo och lägger i botten. Och så lite kapris ovanpå. Då brukar man säga att det gifter sig, förklarar Torbjörn.
5. In i ugnen, som står på 150 grader. Låt stå tills den fått fin färg på ovansidan. Det tar kanske 1,5-2 timmar. Sänk sedan värmen till 100 grader och låt den stå lite till, kanske en halvtimme.

– Sedan låter du den svalna innan du vänder den upp och ner på ett uppläggningsfat av finare slag och drar sedan bort bakplåtspappret. Då har du en fin garnityr av purjo på toppen.

– Men man måste låta den kallna först. Sedan får man värma på den igen när man ska äta. Annars ramlar den isär.

Vad dricker du till?

– Är det vardag blir det ramlösa, men är det helg blir det öl. Då hade jag tatt en Zeunerts Höga kusten. Det är svenskt öl. Lite kraftigare smak än en vanlig lager, men man tröttnar inte på den.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM GODARE