Ewas focaccia med örtkryddor

avHelena Lindstam

MAT & DRYCK

Ett bröd med mycket färg och smak

Ewa bakar som meditation. Men focaccian kom till under vilt experimenterande. Testa du också!

– När jag jobbade som allt-i-allo på restaurang Lovik på Lidingö experimenterade jag och kockarna med olika degspad. Vi provade till och med att baka bröd med Zingo. Det smakade faktiskt ganska bra. Själv föredrar jag tomatjuice, särskilt om brödet ska ätas tillsammans med någon maträtt. Men apelsinsmak på bröd är till exempel också jättegott.

Varför bakar du?

– Jag bakar varje vecka som ett slags meditation. Jag går ner i varv och så känns det bra för själen. Jag gillar det mesta inom traditionellt handarbete, som att sy och sticka. Jag är lite ”pysslig” av mig och har faktiskt en egen hemsida som heter ­”Kafferepet”.

Focaccia med örtkryddor

Att baka med tomatjuice eller morotsjuice ger brödet både vacker färg och spännande smak.

Cirka 25 bitar

25 g jäst, 1/2 paket

3 1/2 dl tomatjuice, morotsjuice eller grönsaksjuice

1 tsk salt

2 msk olivolja

Smaksättning:

Basilika till tomatjuice,

timjan till morotsjuice

eller citronpeppar till grönsaksjuice

7–8 dl vetemjöl

Garnering:

Oliver

2 msk olivolja

Havssalt

Gör så här:

Smula jästen. Värm vätskan till 37 grader och häll över jästen.

Tillsätt salt, olja, kryddor och det mesta av mjölet.

Tillsätt eventuellt mera mjöl efter hand och knåda degen smidig.

Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.

Arbeta degen smidig på mjölat bakbord. Platta ut den på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare cirka 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Tryck ner oliver jämnt över degen, pensla med olja och strö över salt. Grädda i 15–20 minuter.

Låt svalna under bakduk och skär sedan i rutor.