Vilken vinkyl ska jag välja?

MAT & DRYCK

Hej !

Går och funderar på att köpa en vinkyl. Har varit nere i Frankrike ett antal gånger och har tagit med mig hem både vitt, rött och champagne.

Vad ska jag tänka på när jag köper min vinkyl ? Är det att föredra att ha en kyl med 2 olika temperaturzoner ? Kan alla vinkylar justera luftfuktigheten? Hur placerar jag mina olika flaskor i kylen ?

Mvh Kristian Persson

Svar:

Det bästa är nog att diskutera vinkylsvalet med olika leverantörer, men vi ger gärna några tips på vägen eftersom vi själva har sådana.

Det är alltid lite knöligt när man ska lagra viner med annan flaskform än "den vanliga", just för att man tappar utrymme, därför är det t ex bra med flyttbara hyllplan. Vad gäller temperaturzoner finns ofta olika valmöjligheter i kylarna, men inget att lägga någon direkt vikt på eftersom alla viner kan lagras i samma temperatur och därtill har du förmodligen tid att temperera vinet när det väl är dax att drickas.

Försök gärna att ha en uppdaterad lista på vilka viner du har i kylen (spar tid om inte annat när du ska välja vin till middagen ;). Sedan hittar du säkerligen ett eget system för hur du lägger dem i kylen, kan vara vitt, rött, sött osv för sig, eller efter mognadsgrad och då du tänkt dig dricka vinet, eller efter ursprung. Fundera på vad som passar dig bäst!

Tror inte att alla kylar kan justeras i luftfuktighet, men grundtanken är väl att om det är en vinkyl så ska luftfuktigheten vara anpassad efter ändamålet, och då inte vara för fuktig eller för torr.