Varför dränks halvfabrikaten i tomatsås?

MAT & DRYCK

Fråga: När jag köper halvfabrikat, som exempelvis pizzor, piroger har jag märkt att tillverkarna envisas med att ha mycket tomatsås på. Det här är ett mysterium. Tomatsåsen är ofta så stark att den tar bort alla andra smaker. Det enda man känner är smaken av tomatsås. Tomatsåsen är också ofta för besk. Är detta en kostnadsfråga på något sätt eller är det bara jag som tycker att allt smakar tomat? Med vänliga hälsningar Johanna

Jon svarar: Hej! Håller med om att tomatsåsen på halvfabrikaten sällan är särskilt god. Samma sak gäller många av de burkade pastasåserna. Du kan ju alltid höra av dig till Findus, Felix och de andra men det enklaste sättet är nog att ta saken i egna händer. Använd tacoplättar som bottnar eller köp färdig deg av din pizzabagare.

Gör egen sås på passerade tomater på burk som du värmer med lite olivolja och kryddar med salt, peppar och kanske lite vitlök. Gör en stor laddning och frys in i det som inte går åt i mindre skvättar. Funkar också tillsammans med stekt köttfärs till pastan eller som tacoröra. Skivade färska tomater är inte så tokigt det heller. Toppa med skinka, ost eller det som du gillar och strö på riven ost eller skivad mozzarella som är en höjdare.

Jon