Langos – superlätt att göra själv

Foto: BJÖRN LINDAHL
Langos kan ha nästan vilken topping som helst.

avAftonbladet

MAT & DRYCK

Langos är utan tvekan festivalmatens festivalmat, till den grad att man kan tro att den bara går att äta på just en festival. Men så är det inte – langos är super­enkelt att göra hemma och det är bara att välja och vraka bland alla goda toppingar man kan ha på.

Antal: 8 stycken. Tid: 1 timme och 15 minuter

Langos

Ingredienser:

  • 25 g jäst

  • 2 dl mjölk, ljummen

  • 1 tsk salt

  • 3 kokta medelstora potatisar, rivna

  • Cirka 5 dl mjöl

  • Olja att fritera i (det behövs minst 6–7 dl)

Topping:

  • 2 dl smetana (tjock syrad grädde) eller créme fraiche

  • 1 röd lök, finhackad

  • 1 burk löjrom, cirka 80 g. Alternativ topping – rökt böckling, rökt skinka, räkor, kräftstjärtar, tacokryddad köttfärs, blåmögelost.

  • Finklippt gräslök

Gör så här:

  1. Börja med langossmeten. Rör ut jästen i lite mjöl, tillsätt resten av mjölken, de rivna potatisarna och ett par deciliter mjöl. Rör till en jämn smet och tillsätt därefter ytterligare mjöl, lite i sänder, tills du har en jämn och elastisk deg. Låt jäsa 45–50 minuter under handduk.

  2. Hetta upp olja till 160 grader i en traktörpanna eller en vid kastrull (har du en fritös är det förstås ännu bättre). Medan oljan värms, dela degen i 8 lika stora bitar och kavla ut varje bit till önskad form, men inte tjockare än 1–1 1⁄2 centimeter. Fritera langosarna två och två (eller fler om det får plats) ett par minuter, vänd dem och fritera ytterligare en minut eller två, tills de är gyllene till färgen. Ta upp, låt rinna av på hushållspapper och svalna något.

  3. Bred på lite smetana på vardera langos. Strössla finhackad rödlök över och klicka ut lite löjrom eller annan topping. Pynta slutligen med finklippt gräslök och ät upp langosarna genast.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Lunch