Banankaka – söt, saftig och kryddig

4,8 (5 röster)

Banankaka – perfekt att baka när bananerna blivit bruna

Foto: Thinkstock
Banankaka

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Banankaka – den söta och kryddiga banankakan bakar du bäst med bananer som sett sina bästa dagar. Här är ett recept som ger en härligt saftig kaka med crunch av nötterna.

Banankaka

Antal: 10 bitar Tid: 45 minuter

Ingredienser:

  • 1 dl strösocker

  • 2 dl florsocker

  • 150 g smör, mjukt

  • 3 väl mogna bananer, helst brunfläckiga

  • 2 ägg

  • 3 dl vetemjöl

  • 1 tsk bakpulver

  • 0,5 tsk malen kanel

  • 0,5 tsk malen ingefära

  • 50 g pekannötter eller valnötter

  • smör och ströbröd till formen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Vispa strösocker, florsocker och smör fluffigt.

  3. Skala och mosa bananerna med en gaffel och blanda ner i smeten, rör ner äggen.

  4. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner dem i smeten så inte luften går ur den.

  5. Smörj och bröa en form med löstagbara kanter. (cirka 24 cm i diameter)

  6. Grädda mitt i ugnen cirka 30–35 minuter. Känn efter med en sticka att den är klar.

ARTIKELN HANDLAR OM