Tjejerna får skylla sig själva

MAT & DRYCK

I går tävlades det om titeln "Årets kock" i Göteborg.

Det är en fantastiskt gubbig tillställning.

Men tjejerna får skylla sig själva.

Jag tror att jag själv vid något eller några tillfällen fällt en syrlig kommentar om mansdominansen både i "Årets kock" och i Kocklandslaget.

Nu tar jag tillbaka.

Inte för att det tillkommit tjejer, utan för att jag numera tror att det är så att tjejer är ointresserade av de höga krumsprång och baklängessaltomortaler som krävs för att tävla i mat.

Det är i princip en omöjlig uppgift finalisterna i "Årets kock" har framför sig.

På fem timmar, i ett pyttelitet kök, ska de laga två olika rätter med många moment och svåra hantverksgrepp. I botten ligger gedigna kockkunskaper men utan att träna i hundratals timmar på just de två rätterna skulle det inte gå att genomföra.

Och kvinnliga kockar tränar uppenbarligen inte.

Att laga mat är, tycker jag, könsneutralt. Det krävs inga speciella manliga eller kvinnliga egenskaper för att stå vid spisen.

I hemmen är det oftare en kvinna som står för matlagningen. På krogen är det en man. Det är förstås en av anledningarna till att få kvinnor tävlar. De finns inte i restaurangköken.

Och de som finns där är som sagt inte tävlingsvilliga av någon anledning.

Det finns ingen annan att skylla på än de kvinnliga kockarna själva. Det är inte fel på juryn, det finns inga skillnader i smakpreferenser mellan män och kvinnor vad jag vet och det finns ingenting i själva tävlingsmomenten som skulle tänkas diskriminera kvinnor.

Tvärtom, Gert Klötzke, som under en lång rad år varit juryns ordförande i "Årets kock" och dessutom Kocklandslagets ledare, tycker att hans erfarenheter säger att kvinnor egentligen passar bättre än män i tävlingssammanhang.

Ingen syndabock att finna alltså.

Men det är trist.

Att vinna "Årets kock", eller för all del hamna på medaljplats, är ett riktigt lyft för den fortsatta kockkarriären. Det betyder högre lön och bättre erbjudanden.

Men man får det inte gratis.

Läs mer:

Bra!

Bu!

Ikväll köper jag...

Karin Ahlborg