Nu blir lutfisken en riktig tonfisk

MAT & DRYCK

- visslar i mikron

Foto: tar ton Med en vissling är lutfisken klar. Bert-Inge Brunström säger att det är omöjligt att misslyckas. 150 ton skickas ut lagom till jul.

En succé på lut?

Lutfisken som låter kan ge den medeltida rätten en renässans så det visslar om det.

Bokstavligen.

Vi äter allt mindre lutfisk.

Den i släkt kalk och soda blötlagda lakefisken långa anses så svår att tillaga att den yngre generationen nu sviker denna 700-åriga tradition.

Det är lätt att koka den antingen för kort eller för lång tid – och då blir den inte bra, lätt för lös eller för hård.

Det vill nu lutfiskproducenterna ändra på.

Visslar i mikron

Framfoods i Lysekil lanserar i november den visslande lutfisken. När fisken är färdigkokt – i mikron – hörs ett visslande ljud.

– Det är väl så gott som omöjligt att misslyckas med den här fisken, säger produktionschef Bert-Inge Brunström.

Vända trenden

Företaget hoppas att den visslande förpackningen ska vända lutfiskens negativa säljtrend.

– Efter fem, sex minuter visslar fisken. Då är det bara att ta ut den ur paketet och sätta i?gång och äta.

– Det svåra momentet är att få potatisen färdigkokt samtidigt, säger Bert-Inge Brunström.

Ligger på lut

Just nu ligger långan från Norge på lut i olika kar i fabriken.

Där ska den ligga i 28 dagar innan den är redo att möta svenska julfirare.

Förra säsongen testades konceptet i utvalda butiker. I år ska 150 ton skickas ut över hela landet.

Petter Ovander