Knäckkaka med lingondipp

Så gör du en god knäckkaka

Foto: Ulrika Pousette
Det här kan vara bästa julkakorna - kakor med knäck och lingondipp.

avAftonbladet

MAT & DRYCK

Knäckkakorna med russin, nötter och choklad är supergoda, precis som de är. Men du måste testa att doppa dem i den här spännande lingonkrämen. Helt oslagbart. Kakorna går snabbt att baka men degen mår bäst av att vila över natten.

Knäckkaka

Antal: Cirka 70 kakor

Ingredienser:

  • 300g rumstempererat smör

  • 5dl strösocker

  • 2dl ljussirap

  • 2 ägg

  • 250 g russin

  • 100 g hasselnötter

  • 150 g mörk (70%) choklad

  • 12 dl vetemjöl

  • 11⁄2 msk bikarbonat

Lingondipp:

  • 200g färskost, tillexempel Philadelphiaost

  • 200g frysta eller färska lingon

  • 1⁄2 dl flytande honung

  • 1 msk punsch

  • 2dl crème fraiche

Gör så här:

  1. Vispa smör och socker till en smet. Rör ner sirap, ägg, russin, grovt hackade nötter och grovt hackad choklad.

  2. Blanda samman mjöl och bikarbonat, rör ner även det. Låt degen vila i kylen över natten.

  3. Sätt ugnen på 175 grader. Dela degen i 8 bitar. Rulla varje bit till en längd, ca 3 cm i diameter. Lägg längderna två och två på en bakplåt, platta till dem lite.

  4. Baka i 12–15 minuter eller tills de fått lite färg.

  5. Skär i sneda kakor medan längderna fortfarande ligger kvar på plåten. Låt dem svalna.

  6. Blanda färskost, lingong och honung i mixern. Kör till en smet. Rör ihop punsch och crème fraiche i en separat skål. Blanda sedan försiktigt ihop med lingonosten. Ställ kallt till servering.

  7. Doppa de knapriga kakorna i lingondippen.

  • Tips! Russinen går att byta ut mot torkade blåbär, jordgubbar eller andra torkade bär och frukter. Om du som jag inte kan få nog av saffran kan du prova att blanda ner 1⁄2 g (ett paket) saffran med färskosten och lingonen.

Recept från boken ”Sju sorters julkakor” (Norstedts) av Cecilia Vikbladh och Ulrika Pousette (foto).

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2018

Recept

Julmat

Jul

Julgodis