Shakshuka – bjud på den goda brunchrätten

4,7 (6 röster)
Foto: Thinkstock
Shakshuka – Mari Bergman visar hur du gör trendiga brunchrätten från Mellanöstern.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Shakshuka – perfekt till brunchen. Shakshuka kommer från mellanöstern och är en härligt kryddig, varm rätt toppad med krämiga ägg. Här visar kocken Mari Bergman en variant med fetaost.

Shakshuka

Antal: 4 portioner Förberedelse≤tid: 10 minuter Tillagningstid: 20 minuter

Ingredienser:

  • 1 röd paprika

  • 1 gul lök

  • 2 vitlöksklyftor

  • 2 msk olivolja

  • 1 burk körsbärstomater (500 g)

  • 1 tsk paprikapulver

  • 1 tsk spiskummin

  • 2 krm chiliflakes

  • 0,5 tsk salt

  • 150 g fetaost

  • 1 dl vatten

  • salt och peppar

  • 4 ägg

  • persilja

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Dela, kärna ur och skär paprikorna i grova bitar. Skala och klyfta löken och riv vitlöken.

  3. Hetta upp olivoljan i en rymlig stekpanna eller gryta som tål att stå i ugnen. Fräs vitlök, lök och paprika mjuka.

  4. Tillsätt paprikapulver, spiskummin och chiliflakes och stek ihop på medelvärme.

  5. Häll i körsbärstomater och smaka av med salt och peppar. Låt sjuda cirka 5 minuter.

  6. Smula över fetaosten och blanda om.

  7. Gör fyra gropar i såsen och knäck i äggen. Grädda i ugnen 5–7 minuter.

  8. Strössla över lite persilja och ta några tag med pepparkvarnen också.

  9. Servera direkt ur pannan med ett gott bröd.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Lunch