Marängsviss – barnsligt gott helt enkelt

4,8 (5 röster)

Marängsviss – perfekt mix av glass, maränger, banan, grädde och chokladsås

Foto: Nina Kindbro
Marängsviss – barnsligt gott.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Marängsviss – efterätten som får de allra flesta av oss, liten som stor, att tindra med ögonen som ett barn på julafton. Så varför krångla till det. Fram med glass, maränger, banan, vispad grädde och chokladsås, nu är det efterrättsfest.

Marängsviss

Antal: 6 portion Förberedelsetid: 5 minuter Tillagningstid: 10 minuter

Ingredienser:

  • 3 dl vispgrädde

  • 150 g maränger

  • 1 l vaniljglass

  • 2 st bananer

Chokladsås:

  • 1 dl strösocker

  • 1 dl kakao

  • 0,5 krm salt

  • 1 dl mjölk eller vatten

  • 1 msk smör

Gör så här:

  1. Blanda socker, kakao och salt i en kastrull. Tillsätt mjölken eller vattnet och rör tills allt har blandats väl. Koka upp under omrörning.

  2. Dra ner värmen och låt såsen småsjuda cirka fem minuter på svag värme, rör ofta så den inte bränner fast i botten. Avsluta med att röra ner en matsked smör smälta ner så blir såsen blank och slät.

  3. Servera chokladsåsen ljummen.

  4. Vispa grädden, inte för hårt.

  5. Skiva bananerna.

  6. Lägg upp glass och maränger i varsin skål.

  7. Låt alla plocka ihop sin egen sviss eller lägg upp allt i en stor skål. Njut!

Tips:

Det bästa av allt. Du kan lägga på lite av varje av det du gillar. Till exempel jordgubbar, daimkulor, salmiakflakes, non-stop, mangobitar, ananas, salt kolasås, passionsfrukt eller physalis.

ARTIKELN HANDLAR OM