Korka upp!

avViktoria Hansén

Publicerad:
Foto: ?

Det magiska elixiret stavas rödvin och gör att du blir gladare och får fira fler födelsedagar.

Här är fyra goda skäl att skåla! (Med måtta förstås.)

1 Du lever lite längre

”Föryngringsdroppar” kanske kan vara ett nytt namn att lansera rödvin under. Forskare har kommit fram till att ämnet resveratrol som finns i vin saktar ner kroppens åldrande och försenar både demens, stroke och starr. Än så länge är studien bara gjord på möss, och det problematiska verkar vara att dosera rätt eftersom resveratrolet uppför sig annorlunda om dosen blir för stor. Men forskarna är ändå hoppfulla inför ett piller som ger evig ungdom.

2 Ditt hjärta slår bättre

Klappar ditt hjärta lite extra för ett gammaldags rödtjut? Helt rätt. Vill du undvika högt kolesterol, diabetes och hjärtsjukdomar ska du välja vin från Sardinien och sydvästra Frankrike som framställts på traditionell väg. De innehåller mer procyanider än andra viner, och dessa hjälper till att bekämpa fria radikaler som är skadliga för dina celler.

En studie från Harvard School of Public Health visar att de som lider av högt blodtryck och dricker måttligt löper 30 procent lägre risk att få en hjärtattack än de som inte dricker alls.

3 Du får friska ägg

Dricker du två glas vin om dagen minskar risken att drabbas av äggstockscancer med 50 procent, enligt en studie gjord i Australien. Forskarna upptäckte att de som drack måttligt med vin hade lägre risk att drabbas av äggstocks­cancer än både de som inte drack över huvud taget och de som bara drack öl och sprit. Återigen är det antioxidanterna som trollar.

4 Du blir lyckligare

Blir du extra glad av vin? Det har inte bara att göra med den sköna känslan av ledighet när du sippar på ett glas rött. Enligt en spansk studie hjälper vinets polyfenoler till att reparera de inflammationer i hjärnan som kan bidra till depression. En annan förklaring har att göra med att de som njuter av vin oftast gör det ihop med andra. Och ett rikt socialt liv reducerar risken för depression. Om du dricker mer än sju glas rött ökar risken för depression.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM