Gör något gott av äpplena!

MAT & DRYCK

Testa Jon Hanssons äppelgodis

Bären och svampen verkar få det tufft i år, men det är gott om äpplen.

I varje fall på mina trän.

Vad göra med all frukten? Tidigare år har den bara blivit liggande och det känns så slösigt.

Nu har jag i alla fall samlat ihop mig själv och en hög äppelkakerecept till en bok. Hoppas du blir lite sugen.

Recept: Jon Hansson

Foto: Camilla Sjödin

Ös-i-formen-kaka

Det är helt rätt att tänka kanel när det dyker upp ett äpple. Men ibland kan man faktiskt tänka kardemumma i stället.

8 personer

Tid: 1 tim 20 min

6 äpplen

150 g mandel

100 g smör

2 ägg

2 dl socker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk malen kardemumma

2 dl russin

50 g hackat kanderat apelsinskal eller sukat

Gör så här:

1. Skala, kärna ur och klyfta äpplena tunt.

2. Hacka mandeln.

3. Smält smöret i en kastrull.

4. Värm ugnen till 175 grader.

5. Vispa ihop äggen och sockret i en bunke. 

6. Blanda mjölet, bakpulvret och kardemumman i en annan bunke. Rör ner i äggsmeten. Rör sedan i det smälta smöret.

7. Smörj och bröa en kakform eller ugnssäker form. Häll i äppelbitarna, mandelhacket, russinen och apelsinskalet.

8. Häll på smeten och fördela jämnt bland frukten och mandeln. Lite kladdigt men enklast att använda händerna. Grädda 45 minuter i ugnen.

Camillas kompis "jättenyttiga" smulpaj

Här har vi gjort den i portionsformar men pajen går givetvis lika bra att göra i en enda stor form. Räkna i så fall med att den behöver stå i ugnen ytterligare 5 minuter.

6 personer

Tid: 35 min

4 äpplen

0,75 dl fruktsocker

0,5 dl krossat linfrö

1 dl havregryn

0,5 dl havrekli

1 dl solrosfrö

1 tsk kanel

1 dl vetemjöl

1,25 dl flytande smör & rapsolja

Vaniljyoghurt eller vaniljvisp

Gör så här:

1. Värm ugnen till 225 grader.

2. Smörj 6 portionsformar eller en stor.

3. Kärna ur och klyfta äpplena. Lägg i formarna/formen.

4. Blanda sockret, linfröna, havregrynen, havrekliet, solrosfröna, kanelen och mjölet i en bunke. Häll i smöret och rapsoljan och rör ihop till en deg. 

5. Bred degen över äpplena.

6. Grädda mitt i ugnen i 10–12 minuter. En stor form tar cirka 20 minuter.

7. Servera med vaniljyoghurt eller vaniljvisp.

Äppelbullar med nötter

Vanliga kanelbullar men med gosigare fyllning.

24 stycken

Tid: 1 tim 30 min

100 g smör

3,5 dl mjölk

50 g jäst

1 dl socker

1 tsk kanel

1 l vetemjöl

1 ägg

Fyllningen:

1 äpple

1 dl grovt hackade hassel- eller valnötter

1,5 dl äppelmos

25 g smör

1 tsk kanel

3 msk farinsocker

Gör så här:

1. Smält smöret med mjölken och värm/kyl till fingervarmt, 37 grader.

2. Smula ner jästen i en bunke. Häll på lite av smörmjölken och rör om så att jästen löses upp. Häll i resten av smörmjölken, sockret, kanelen och 9 dl av mjölet. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Pudra över lite mjöl och jäs under handduk i 35 minuter. Då ska degen ha växt till dubbla storleken.

3. Fixa fyllningen under tiden: Skala äpplet och skär bort kärnhuset. Skär fruktköttet i skivor.

4. Hacka nötterna.

5. Lägg degen på en bänk och knåda in resten av mjölet.

6. Dela degen i 24 bitar och rulla till runda bullar. Lägg på bakpappersklädd plåt. Platta till bullarna en aning och låt dem jäsa under handduk i ytterligare 15 minuter.

7. Tryck in en liten grop i bullarna. Fördela äppelskivorna, nöthacket, äppelmoset och smöret i groparna. Strö över kanel och farinsocker. 

8. Värm ugnen till 225 grader.

9. Vispa upp ägget och pensla bullarna med det. Grädda bullarna 10–12 minuter mitt i ugnen så att de får fin färg. Låt svalna på galler.

Tips: Skulle bullarna mot förmodan inte gå åt på direkten så håller de tre månader i frysen. 

Ugnsstekta äpplen

Kaka? Paj? Äsch päsch, är det så noga? Det är äpplen och det är snabblagat och gott. Det räcker för mig.

4 personer

Tid: 40 min

4 stora äpplen

1 dl mandlar

1 knapp dl russin

3 msk sirap + 2 msk till ringel

Vaniljsås eller vaniljvisp

Gör så här:

1. Värm ugnen till 225 grader.

2. Kärna ur äpplena. Ta i ordentligt. Stora hål är bättre än små.

3. Ställ dem trångt i en ugnssäker form eller fat.

4. Hacka mandeln mittimellan-grovt och blanda med russinen och de 3 msk sirap i en skål. Proppa ner blandningen i äpplenas kärnhushål.

5. Ringla över ytterligare lite av sirapen.

6. Baka 15–25 minuter i ugnen tills äpplena har blivit mjuka. Tiden beror på hur stora och fasta de är.

7. Servera med vaniljsås eller vaniljvisp.

Beigneter

Bortglömd klassiker – eller uppäten…

8 personer

Tid: 40 mmin

6 fasta och syrliga äpplen

1/2 citron

1 l neutral olja

0,5 dl socker

1 tsk kanel

Frityrsmeten:

25 g smör

3 dl vetemjöl

2 msk florsocker

2 dl vatten

2 ägg

Gör så här:

1. Smält smöret till frityrsmeten.

2. Blanda mjölet och florsockret i en bunke. Häll i vattnet och rör om så att du får en jämn smet. Rör i äggen och det smälta smöret.

3. Skala äpplena, kärna ur och skiva dem. Droppa över saften från citronen så att de inte mörknar.

4. Hetta upp oljan i en stor kastrull eller gryta till 170–180 grader. Kolla med stektermometer eller en bit vitt bröd som ska bli vackert brun på en knapp minut.

5. Doppa äppelskivorna i smeten och fritera dem några i taget tills de är gyllene.

6. Ta upp med hålslev och låt dem drypa av på hushållspapper.

7. Blanda sockret och kanelen på en tallrik och vänd de friterade äppelskivorna i blandningen.

8. Servera beigneterna ljumma med glass.

Tips: Hoppa över sockret och kanelen och testa att salta beigneterna lätt i?stället. Servera som snacks till ett glas vitt vin.