13 recept ur Sveriges bästa kokbok

MAT & DRYCK

Så blir du ett proffs i köket

Fredrik Eriksson är mannen bakom Sveriges bästa baskokbok, Bonniers kokbok. Han använder den ofta själv

– till och med i restaurangköket på Villa Källhagen i Stockholm.

– Jag kan laga pannkakor på fri hand men jag har inte de exakta mängderna i huvudet så jag brukar slå upp receptet, säger han.

När Aftonbladet före jul testade de kokböcker som säljer mest fick Bonniers kokbok högsta betyg av baskokböcker, snubblande nära fem plus.

Den nya upplagan är helt omarbetad. Alla bilder är nytagna och alla recept provlagade.

Svenskarnas nya matvanor märks i urvalet av maträtter. Pölsa har fått lämna plats för bland annat asiatiskt och italienskt.

Är det inte svårt att välja bort maträtter?

– Ibland, men mycket av det som försvunnit sedan tidigare upplagor är den sorts husmanskost där man verkligen tog vara på ALLT efter till exempel en grisslakt – inälvor, huvud och annat. Det behöver vi inte i dag.

Han har varit huvudredaktör för kokboken tillsammans med tidningen Allt om mats Birgit Hemberg. Han har också skrivit kapitlen om fisk, skaldjur, svamp och grillat. På de andra sidorna trängs utvalda delar av den svenska kock- och kokbokseliten.

– När jag har granskat egna och andras recept har jag ställt mig frågan ”Skulle jag kunna bjuda på det här hemma eller på Källhagen?” Har svaret blivit ”ja” har receptet platsat i boken, säger Fredrik Eriksson.

Han har också varit tvungen att försöka tänka bort Stockholms stora utbud av varor.

– Där har det varit nyttigt att göra matprogram i TV 4. De är rätt hårda på att alla råvaror vi använder ska finnas i hela landet.

– Det är ju inte bara storstadsbor som tittar. Jag tycker det är kul att gå i affärer när jag är ute och reser och se vad som finns. Vi har släkt i Arjeplog och det finns hyllmeter med texmex och asiatiskt i affärerna där också.

– Trenderna slår igenom snabbt i och med att så många svenskar är ute och reser. Frågan vi har måst ställa oss när vi gjort kokboken är hur länge dagens trender varar.

Vi har valt ut 12 recept ur Bonniers kokbok. Läs, laga och njut!

Fredrik Eriksson

17 genvägar i köket

Foto: Krydda med vitlök.

7 måsten i köket

Jon Hansson