Lär dig laga Zazzis goda julskinka

Av: 

Zendry Svärdkrona

Jul

Webb-tv: Kändiskocken Alexandra Zazzi fixar bästa julmaten

Robinsonvinnaren Alexandra Zazzi drömmer om en grön jul: Här får du hennes fräscha recept. Garanterat fria från palmhjärta och kokos.

Mer grönt till skinkan och spjället. Alexandra Zazzi vill få in hela kostcirkeln på julbordet så det blir både nyttigare och fler goda smaker.

Mer grönt till skinkan och spjället. Alexandra Zazzi vill få in hela kostcirkeln på julbordet så det blir både nyttigare och fler goda smaker.

Foto: Anders Deros

Robinsonvinnaren Alexandra Zazzi, som driver en gourmetbutik i Göteborg, blandar gärna svenska och italienska maträtter. Så även till julen. På julafton blir det julskinka och på juldagen fylld kalkon, enligt italiensk tradition.

Alexandras julbord ska vara fyllt med många olika rätter men i små portioner.

– Man kan tänka sig en skiva per person av varje sak, det räcker.

Dessutom är det viktigt med balans i maten, tycker Alexandra. Många julbord har knappt några grönsaker alls. Den gamla hederliga brysselkålen har nästan försvunnit och apelsinbitarna i ris à la Maltan är snart det enda uppfriskande inslaget.

I stället fylls borden av lax-, kötträtter och feta ostar.

– Det är jättegott, men man känner sig fort väldigt mätt och däst. Framför allt blir man ganska trött, säger Alexandra Zazzi.

Genom att blanda upp julmaten med fräscha grönsaker breddar man smaken och mår bättre själv. Silltallriken kan byggas ut med en fräsch havssallad.

Fruktfat ska helst finnas på flera ställen i hemmet, så man kan få något uppfriskande när man rest sig från bordet, tycker Alexandra. Hon dricker gärna ett lätt vin till maten, kanske ett rosé.

– Och mycket vatten, då orkar man vara med och smaka på allt.

Alexandras tips inför julen är att inte laga så stora mängder. Hellre att något tar slut än att det blir massor av mat över.

Blir det ändå rester kan de omvandlas till en ny rätt. Till exempel i en italiensk ”frittata”.

– Det är omeletter som är lite högre, lite matigare och lite större. Man tar en tårtbit av den, som kanske har fyllts med ål, och äter en god sallad till.

Zazzis julmatsskola i webb-tv

Kolla hur du lagar godaste maten: recept och webb-tv

Fler julrecept från Zazzi

webb-tv

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jul

Alexandra Zazzi

Julmat

Recept

MER OM GODARE

Gör som Zazzi – släpp loss vid grillen

Laga både festligt och sunt

Morotssallad med smak av Marocko

1 h

”Julmaten ska ta tid”

4 älskade matklassiker

”Ursäkta, var är skinkan?”

Sex steg – så blir du bra på italiensk mat

Julbord à la Plura

Så blir du bra på att laga somalisk mat

Mat-Niklas bjuder på eko-julbord

Bästa dryckerna till julmaten

Värmande vego – Karoline Jönssons nya vegokokbok

Bästa tipsen för sommarlunch och picknick

Fixa bästa grillpartyt - med rätta lådvinet

Vegetarisk midsommarbuffé – här är höjdpunkterna

Tareq Taylor: Det här är mina favoritrecept

Jessica Frej: Så får du vegomaten att smaka svingott

Maten som utmanar – så väljer du rätt vin

En middag för alla hjärtan

Blanda hemlagat med proffsmat på julbordet

”Kolla i kylen – minst en sak visar vägen till dagens middag”

Knepet: Så fixar du saftiga burgare

Kycklinggryta med soltorkade tomater

45 min

Här är grönsakerna du inte ska förvara i kylskåpet