Lär dig laga Zazzis goda julskinka

Webb-tv: Kändiskocken Alexandra Zazzi fixar bästa julmaten

Robinsonvinnaren Alexandra Zazzi drömmer om en grön jul: Här får du hennes fräscha recept. Garanterat fria från palmhjärta och kokos.

Mer grönt till skinkan och spjället. Alexandra Zazzi vill få in hela kostcirkeln på julbordet så det blir både nyttigare och fler goda smaker.
Mer grönt till skinkan och spjället. Alexandra Zazzi vill få in hela kostcirkeln på julbordet så det blir både nyttigare och fler goda smaker.

Robinsonvinnaren Alexandra Zazzi, som driver en gourmetbutik i Göteborg, blandar gärna svenska och italienska maträtter. Så även till julen. På julafton blir det julskinka och på juldagen fylld kalkon, enligt italiensk tradition.

Alexandras julbord ska vara fyllt med många olika rätter men i små portioner.

– Man kan tänka sig en skiva per person av varje sak, det räcker.

Dessutom är det viktigt med balans i maten, tycker Alexandra. Många julbord har knappt några grönsaker alls. Den gamla hederliga brysselkålen har nästan försvunnit och apelsinbitarna i ris à la Maltan är snart det enda uppfriskande inslaget.

I stället fylls borden av lax-, kötträtter och feta ostar.

– Det är jättegott, men man känner sig fort väldigt mätt och däst. Framför allt blir man ganska trött, säger Alexandra Zazzi.

Genom att blanda upp julmaten med fräscha grönsaker breddar man smaken och mår bättre själv. Silltallriken kan byggas ut med en fräsch havssallad.

Fruktfat ska helst finnas på flera ställen i hemmet, så man kan få något uppfriskande när man rest sig från bordet, tycker Alexandra. Hon dricker gärna ett lätt vin till maten, kanske ett rosé.

– Och mycket vatten, då orkar man vara med och smaka på allt.

Alexandras tips inför julen är att inte laga så stora mängder. Hellre att något tar slut än att det blir massor av mat över.

Blir det ändå rester kan de omvandlas till en ny rätt. Till exempel i en italiensk ”frittata”.

– Det är omeletter som är lite högre, lite matigare och lite större. Man tar en tårtbit av den, som kanske har fyllts med ål, och äter en god sallad till.

Zazzis julmatsskola i webb-tv

Kolla hur du lagar godaste maten: recept och webb-tv

Fler julrecept från Zazzi

webb-tv

Publisert: