PT-Fia: Så lyckas du med en hållbar förändring

Av: 

Elisa Amorelli

”Det blir svårt att få till en hållbar kost- och träningsrutin om man bara utgår från prestation”, säger Sofia Ståhl.
”Det blir svårt att få till en hållbar kost- och träningsrutin om man bara utgår från prestation”, säger Sofia Ståhl.

Nyttiga recept

Brukar du också kickstarta träning och kostschema – för att sedan snabbt falla tillbaka i gamla mönster? 

PT-Fia är expert på hur man får till en hållbar förändring. En gång för alla. Läs alla frågor och svar i chatten. 

Ofta försöker man prestera fram ett resultat. Man satsar allt de första dagarna – och känner sig snabbt misslyckad om målen inte uppnås direkt. 

– Då tappar man motivationen och vad det egentligen handlar om – att man vill må bra, säger Sofia Ståhl. 

Hon driver en av Sveriges största hälsobloggar och som PT, kostrådgivare och programledare är det alltid helheten och hälsan som står i fokus. Sofia “PT-Fia” Ståhl jobbar aktivt mot överdriven träningshets och osunda ideal. 

– Hälsosamma vanor handlar inte om att alltid vara på topp. Det handlar om att ge sig själv förutsättningar för att ta sig an livet, och känna att man har energi till allt som livet har att erbjuda. 

Vill du veta mer om hur just du ska lyckas? Hur du kan gör när sockersuget kickar in? Eller vilka hälsosamma rätter du enklast lagar i vardagen? Här hittar du läsarnas frågor och PT-Fias svar.

Här nedan kan du läsa frågor och svar från chatten.

Fastnålat inlägg
Tack!
6 april 2021 kl 14.53av Sofia Ståhl
DELA

Tusen tack för alla frågor! Ledsen att jag inte hann med alla. Ni hittar mig på instagram @ptfia om ni vill fortsätta prata där <3

https://www.instagram.com/ptfia

Skicka inlägg
 • Tack för bra content både i bloggen och på IG. HUr kommer det sig att du (tillskillnad från så många andra) hälsogurus ser mer till helheten? Är så nyfiken på din syn på hälsa, då den känns både sund, annorlunda och något som man faktiskt kan klara av. Du är en av få som faktiskt tänker "compassion" även när det kommer till hälsa och träning. (Hoppas du förstår hur jag menar). Min fråga är egentligen: vad har lett dig hit? :)

  Tarinja

  Tusen varma tack! Dina ord värmer.

  Kortfattat: Min bakgrund är längdskidåkare och hästtjej, dvs hade en aktiv uppväxt. Blev sjuk i utmattningsdepression som 24 åring, blev psykiskt misshandlad som 19 åring. Har gått många år i terapi, jobbat på egen personlig utveckling och fått omvärdera, omformulera och på djupet undersöka vad hälsa och välmående innebär för mig.

  Plus att jag jobbat med det jag gör idag i 10 år och genom det får ha kontakt med många människor vilket också bidrar till att hela tiden utveckla vad hälsa är, innebär och vad jag kan stå för och vill förmedla. Puh, långt svar men ändå den korta versionen :)

  Skriver mycket om detta i min blogg:

  https://ptfia.femina.se/

  Sofia Ståhl
 • Hej!

  Jag tränar 6 dagar i veckan och kör ett bra kostschema.

  Nu undrar jag hur ofta och hur länge/tungt man bör träna magen för att få faktiska resultat?

  Har sett på många bloggar att tjejerna har gått ner till 16% i kroppsfett för att få synliga muskler?

  Mia

  Vad vill du uppnå med detta? Ska du träna i body fitness eller liknande?

  Annars befria dig själv från bloggar och annan skit som uppmanar till 16% kroppsfett.

  <3 <3 <3

  Sofia Ståhl
 • Hur är ett bra upplägg med träningen för att gå ner i vikt? Hur mycket kondition respektive styrka?

  Lisa

  Det finns inga facit här. Det finns mängder med sätt att gå ner i vikt på, utmaningen ligger i att hålla det över tid och att hitta en livsstil som man på riktigt mår bra i. Så när du gör en förändring för att gå ner i vikt, titta också på hur du faktiskt vill leva nu och längre fram.

  Hur mycket styrka och kondition - det beror på din utgångspunkt, hur du äter, lever, sover, bakgrund osv. men för att ge ett konkret svar: Träna på ett sätt som är en kontrast mot det du gör idag och ha med dig variation.

  Sofia Ståhl
 • Hej!

  Jag tränar ca 5-6 gånger i veckan, ganska tunga crossfitpass och ett spinningpass.

  Hur mycket bör jag vila egentligen? Kan man köra 4 dagar på raken eller behöver man mer vila imellan? Jag kör mest för att det är kul och vill liksom inte avboka ett pass om det ser roligt ut!

  Mår bra i övrigt och känner liksom inga "negativa" följder av att träna mycket, äter mycket och sover bra. Men kan det vara skadligt i längden?

  Tack på förhand!

  Linnéa

  Så länge du känner att du mår bra psykiskt som fysiskt så skulle jag säga att det fungerar fint. Om du börjar känna dåligt samvete över missade pass eller att kroppen på annat sätt säger ifrån så bör du lyssna på det.

  Viktigt att du äter och fyller på ordentligt och att du respekterar kroppens signaler om mer mat, vila, sömn etc. Kroppen vet och är tydlig om vi vågar lyssna på den.

  Sofia Ståhl

Så kommer du igång 

Ett första steg för att komma igång är att ta en promenad där du är i kontakt med kroppen och reflekterar kring var du befinner dig just nu, tipsar hon. 

Fundera över vilka saker som skulle ge just dig energi, återhämtning, glädje och lust att vilja återupprepa det igen och igen. 

– Det kan låta osexigt att man ska upprepa samma saker hela tiden men det är det som krävs för att rutinen ska bli en del av livet.

Våga ät! 

Nästa steg blir att ta en tur till mataffären och köpa hem lite nya råvaror. Satsa på grönsaker, olika gryner, ingredienser så att du enkelt kan svänga ihop en smoothie och ägg så att du alltid kan göra en snabb äggröra. 

– Våga ät mycket riktig mat och satsa på råvaror som verkligen gör dig mätt. Det gör jättestor skillnad och minskar sötsuget, säger Fia.

Kycklinggryta med fetaost och soltorkade tomater.

PT-Fias kycklinggryta med fetaost och grönsaker

Det är något speciellt med kombinationen av fetaost och soltorkade tomater som gifter sig så bra. 

– Har man inte har alla ingredienser så är det inte hela världen, ofta går det att byta mot något annat eller hoppa över, säger Sofia ”PT-Fia” Ståhl.

Potatissalladen passar även utmärkt till kyckling, grillad halloumi eller något annat du gillar.

Härligt hälsosam potatissallad

Den här härliga potatissallad har Sofia låtit gotta sig i citron, gräslök och en del annat. Servera med laxfilé, grillad halloumi eller något annat du tycker om.

ANNONS

Nu finns Muminmuggarna ABC i duopack äntligen att beställa hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här!

Det goda livet

Taylor, Tareq, Ask, Sara

Det goda livet

299,00 kr

Läs mer

Till shoppen
Publisert:

LÄS VIDARE

”Bakandet blev min väg in i det veganska köket”

ÄMNEN I ARTIKELN

Nyttiga recept