
Ordfront Förlag
Den nya skåpmaten - Jenny Damberg
179,00 kr269,00 kr
Läs mer
Baljväxter är fantastiska livsmedel – proteinrika, mättande, nyttiga och klimatsmarta.
Men ibland är det svårt att veta vad man faktiskt kan göra med dem. Här ger kokboksförfattaren Jenny Damberg sina bästa tips och recept.
Få råvaror är så mångsidiga som baljväxter. Ta exempelvis en kartong knastertorra gula ärtor. De kan de bli till frasig falafel, en härlig soppa eller en grönskande plåt med krispiga, söta ärtskott.
– En burk bönor eller en påse linser håller i evigheter, går snabbt att tillaga och är lätta att lyckas med. En bonus är att de praktiskt taget inte kostar någonting, säger kokboksförfattaren och journalisten Jenny Damberg.
När Jenny för några år sedan flyttade ut på en ö utanför Norrtälje började hon laga mer mat med baljväxter – eftersom de var så enkla att förvara.
– Då insåg jag hur mycket man faktiskt kunde göra med dem!
Den nyfunna inspirationen resulterade i kokboken “Bönor, ärtor & linser”, som hon fyllt med härliga recept som georgisk kidneyböngryta, pizza på kikärtsmjöl, snabba linssoppor och smakrika currys.
Ordfront Förlag
Den nya skåpmaten - Jenny Damberg
179,00 kr269,00 kr
Läs mer
Baljväxter är fulla av viktiga näringsämnen, har lågt glykemiskt index, lite fett, och är en bra vegetabilisk källa till proteiner. Dessutom håller de dig mätt – länge.
– Vad man än gör med baljväxter som utgångspunkt så blir det någorlunda nyttigt, eftersom de har en så bra näringsprofil med långsamma kolhydrater, protein och mineraler, säger Jenny Damberg.
– Alla. Man behöver mycket kryddor. Salt också. Samt syra, för att bryta igenom den dova klangbotten baljväxterna har i sig.
Det är inte bara nyttigt och billigt att äta bönor och baljväxter. Det är klimatsmart också.
Genom att byta ut hälften av köttet mot baljväxter minskar din klimatpåverkan från maten med hela 20 procent, skriver Elin Röös, matforskare på Sveriges lantbruksuniversitet Här är några av anledningarna:
Det kan ta litet tid att lära sig laga och att vänja sig att äta – men ge inte upp! Här ger Jenny Damberg sina bästa tips för att komma igång.
Prova behandlade grynblandningar. De finns med inslag av bland annat gula linser, gröna ärtor och lupin. Har man en god buljong som bas, eller lite lök, vitlök, inlagd citron och tomatpuré kan man göra riktigt goda simmiga grytor med dem.
Det här är en av Jennys absoluta favoriträtter. En perfekt mix av sönderfallande vita bönor, stunsiga sojabönor, saftig kyckling och kryddig korv.
En snabblagad pasta med få beståndsdelar och mycket smak. De gröna ärtorna blir salta och syrliga av lagen de får koka i, medan ärtskotten tillför en underbart söt, grön smak.
Falafelwrap är snabblagat och gott. Fyll ett tortillabröd, tunnbröd eller pitabröd med grönsaker och frasig, nystekt falafel och toppa med en smakrik vitlökssås.
Ordfront Förlag
Den nya skåpmaten - Jenny Damberg
179,00 kr269,00 kr
Läs mer
30 min
Kommersiell text, innehåller annonslänkar
Kommersiell text, innehåller annonslänkar
1 h
45 min