Kol eller gasol - det är frågan

Grillsäsongen är här och det är dags att välja kol eller gasol.
Men spelar det verkligen någon roll vad du använder för ett lyckat resultat?
Sveriges främsta grillmästare Ulrik Lindelöv ger oss svaret.

Kol är eller gasol - det är frågan det tvistas mest om bland grillfantaster över hela världen. Blir köttet verkligen godare med kolgrill eller smakar det likadant med gasol?

Ulrik Lindelöv, förbundskapten över grillandslaget och president för SBQA, Sveriges grillorganisation, hävdar att det inte är någon skillnad överhuvudtaget på smaken.

– Även de som bestämt uttryckt att de kan känna skillnad, har gissat fel på samtliga köttbitar i olika blindtest som gjorts, säger han.

I själva verket påstår Ulrik att det är fettet och köttsaften som tillsammans med eld ger den karaktäristiska grillsmaken åt köttet, och inte kolen i sig. När kolen är tillräckligt varm för att grilla med bidrar den faktiskt inte med någon smak överhuvudtaget.

Självklar fördel med gasol

Den mest självklara fördelen med en gasolgrill är att du kan börja grilla snabbare och att det är lättare att reglera värmen. Däremot kan du aldrig få upp en lika hög temperatur som i en kolgrill, vilket bland skickligare grillare kan ge ett bättre resultat.

Att styra temperaturen när man grillar är det viktigaste för en lyckad anrättning.

– Har man inte lärt sig det så får man problem, säger Ulrik.

”Jättekäckt att grilla på hög temperatur”

För att köttet ska bli gott och saftigt måste det hanteras på rätt sätt. Det vill säga - man måste vara försiktig med värmen. Oavsett om du grillar med kol eller gasol bör du ha en sida med direkt värme, och en med indirekt värme.

Hamburgare är jättekäckt att grilla på hög temperatur men en fin bit kött är bättre att grilla först på hög temperatur tills det fått fin yta och sedan på lägre för att det ska bli saftigare, säger Ulrik.

Genom att använda en termometer är det lätt att hålla koll på när köttet färdigt. En kotlett är exempelvis klar vid 65 grader.

– De flesta grillar sin kotlett till 75-80 grader, då är den klar för en halvtimme sen, så var noga med temperaturen, tipsar Ulrik.

Fördelar och nackdelar enligt Ulrik

Gasolgrill

Fördelar:

 1. Enkelt att styra temperaturen. Vilket exempelvis är bra när man grillar till många, man kan först tända hela grillen och sedan släcka alla element utom ett för att hålla temperaturen.
 2. Går snabbt att tända.
 3. De är ofta snygga och har många bra funktioner som belysning och instrumentpanel.

Nackdelar:

 1. Man måste köpa ny gasol.
 2. Slangen måste kontrolleras årligen för att se till att den inte läcker.
 3. Svårare att rengöra - måste rengöras efter varje användning för att det överblivna fettet inte ska fatta eld.

Kolgrill

Fördelar:

 1. Doftar godare än gasolgrill.
 2. Lättare att rengöra.
 3. Ofta behändigare och lätta att ha med sig på exempelvis en picknick.
 4. Blir hetare vilket kan ge köttet godare smak.

Nackdelar:

 1. Svårare att hålla temperaturen.
 2. Tar längre tid att tända.
Publisert:

LÄS VIDARE