Fluffiga belgiska våfflor med vanilj

4,4 (10 röster)
Foto: Catarina König
Fluffiga belgiska vaniljvåfflor med grädde, bär och lönnsirap

avClara Öhrn

MAT & DRYCK

Bjud på Mästerkock-vinnaren Catarina Königs belgiska vaniljvåfflor med lättvispad grädde, bär och lönnsirap på våffeldagen den 25 mars.

Belgiska vaniljvåfflor – med lättvispad grädde bär & lönnsirap

Portioner: 8 stycken Tid: 30 minuter

Ingredienser

  • 2 ägg, separerade (vitor i en skål och gulor i en annan)

  • 3/4 dl socker

  • 180 g smör, smält

  • 3 dl mjölk (alt havredryck)

  • 3,5 dl vetemjöl special

  • 1/2 msk bakpulver

  • 1 tsk vaniljsocker

  • smör att pensla järnet med

Tillbehör

Gör så här:

  1. Sätt igång våffeljärnet

  2. Smält smöret i en kastrull. Dra sedan bort från värmen och tillsätt mjölken.

  3. Blanda samman mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål.

  4. Vispa upp äggvitan hårt i en bunke, likt en toppig maräng.

  5. Vispa äggula med socker vitt och poröst i en annan bunke. Tillsätt sedan smör och mjölkblandningen.

  6. Rör försiktigt i mjölblandningen så du får en slät smet.

  7. Vänd slutligen ner den hårt vispade äggvitan försiktigt med en slickepott.

  8. Smöra järnet och mät i lagom med smet. Låt grädda 2-3 min tills gyllene. Håll koll på värmen.

  9. Servera dom nygräddade belgiska våfflorna med lättvispad grädde, bär & ringla över lite härlig lönnsirap!

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Efterrätt

Högtider