Ramadam – maten under fastemånaden

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
Ramadan avslutas med en härlig matfest.
Foto: Thinkstock
Ramadan avslutas med en härlig matfest.

Ramadan är en muslimsk fastemånad som avslutas med en fest där maten så klart är huvudfokus. Här är exempel på mat som serveras under ramadan.

Ramadan 2020 inleds torsdag 23 april och förväntas avslutas söndag 24 maj. Fastan gäller för all mat och dryck, från gryningen till solnedgången.

Meze

Smårätter eller plockmat är vanliga inslag under ramadan. Till exempel vinbladsdolmar, hummus och auberginröran baba ganoush.

Foto: Lisovskaya / iStockphoto
Hummus toppad med nötter och persilja
Foto: Thinkstock
Baba ganoush

Soppa

En värmande soppa är gott att servera efter fastan. Linssoppa och pumpasoppa är populärt.

Kyckling

Hel, fylld kyckling eller kryddiga spett är vanligt att servera.

Lamm

Bland lammrätterna är tagine-lagade lammgrytor kanske de mest populära. Men även färsrätter och lammstek förekommer ofta.

Foto: Carolina Byrmo
Vitlöksdoftande lammstek med rosmarin.

Bönor

Bönor med sin rika näring serveras ofta i sallader eller grytor.

Dadlar

Dadlar är ett självklart inslag på bordet i samband med ramadan. Det finns mängder av olika varianter av den torkade godbiten.

Kakor och sötsaker

Baklava, mamoulkakor och turkish delight står ofta på dessertbordet. Baklava bakas av filodeg och mamoulkakor har en god fyllning av till exempel valnötter, pistagenötter eller dadlar.

Foto: Thinkstock
Baklava – söta godbitar till kaffet.
Publicerad:

LÄS VIDARE