Focaccia på rester från kylskåpet 

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
Focaccia på rester.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Focaccia på rester.

”Folk hade hamstrat allt mjöl i affären så jag fick skarva med majsmjöl. Funkade det också. Servera focaccian som ett vanligt matbröd eller som ett tillbehör”.

Receptet av Olle Broström, Juniorkocklandslaget.

Focaccia på rester från kylskåpet 

Antal: 1 bröd

Ingredienser:

  • 25 g jäst 

  • 3 dl ljummet vatten 

  • 2 msk honung 

  • 0,5 dl + 2 + 2 msk olivolja 

  • 2 tsk salt 

  • 2 dl vetemjöl 

  • 5 dl dinkelmjöl

  • 300 g grönsaksrester ifrån kylen (exempelvis kål, lök, rotfrukter) 

  • 1 citron 

  • 1 kruka färsk timjan 

  • flingsalt 

  • nymalen svartpeppar 

Gör så här:

  1. Lös upp jästen i vattnet och blanda i honung, 0,5 dl olivolja och salt. Blanda i mjölet efterhand och knåda i en matberedare på högsta hastighet i cirka 5 minuter. 

  2. Låt degen jäsa till dubbel storlek i en bunke under en kökshandduk, cirka 30 minuter.  

  3. Olja en plåt med lite olivolja och tryck ut degen jämnt på plåten. Låt degen jäsa igen under en kökshandduk till dubbel storlek, cirka 20–30 minuter. 

  4. Under tiden: Skala resterna ifrån kylen och skär ned i jämnstora bitar. 

  5. Fräs grönsakerna i lite olivolja, slå på 1–2 dl vatten, citronjuice och lite salt. Koka mjuka i vattnet, häll av och låt svalna. Värm ugnen till 220 grader. 

  6. Tryck små hål i degen och stoppa i grönsakerna och timjan. Avsluta med att ringla olivolja, flingsalt och lite svartpeppar på brödet. Baka av i cirka 20 minuter. 

Publicerad:

LÄS VIDARE