Vit chokladcheesecake med baileys

4,3 (8 röster)
Foto: Eva Hildén
Frozen baileys- och vitchoklad cheesecake

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Frozen baileys- och vit chokladcheesecake – imponera på gästerna med en cheesecake med olika skikt. Dela på fyllningen och blanda ner olika mängd kakao så blir det snyggt. Recept ur Lena Söderströms nya kokbok Cheesecakes och kladdkakor.

Frozen vit chokladcheesecake med baileys

Antal: 8 bitar Tid: 45 minuter och 1 natt i frysen

Ingredienser:

  • 300 g Maryland cookies -original

  • 100 g smält smör

  • Fyllning

  • 2 dl vispgrädde

  • 200 g vita chokladknappar

  • eller grovhackad vit choklad

  • 600 g cream cheese

  • 2 dl florsocker

  • 4–5 msk Baileys likör

  • 5 gelatinblad + kallt vatten

  • 3–5 msk kakaopulver

Topping:

  • 100 g cream cheese

  • 1 dl florsocker

  • 3 msk vispgrädde

Garnering:

  • björnbär

  • 50 g hyvlad vit choklad

  • florsocker

Gör så här:

  1. Finfördela kakorna i en matberedare monterad med kniv. Tillsätt smöret och kör till en slät blandning. Tryck ut blandningen över botten i en springform, ca 22 cm i diameter. Ställ formen i frysen

  2. Koka upp 1 dl av grädden i en liten släpplättpanna. Lägg i den vita chokladen. Ta pannan från värmen och rör om till en slät massa.

  3. Rör cream cheese och florsocker krämigt i en bunke, använd elvisp. Vispa ner likören och chokladmassan. Vispa i resten av grädden.

  4. Lägg gelatinet i en skål och häll på kallt vatten så att det täcker, låt stå 5–8 -minuter. Ta upp gelatinet och låt smälta i 1 msk vatten på svag värme i en liten panna. Ta pannan från värmen och blanda gelatinet med ca 2 dl av fyllningen. Rör ner i bunken med resten av fyllningen

  5. Fördela fyllningen i två bunkar. Rör ner 1–2 msk kakaopulver i bunke nr 1 och 2–3 msk kakao i bunke nr 2.

  6. Bred ut den mörkare fyllningen i formen. Häll över den ljusare fyllningen och bred ut försiktigt. Täck formen med plastfilm och ställ i frysen över natten.

  7. Låt stå i rumstemperatur ca 1,5 timme före serveringen.

  8. Vispa ihop cream cheese och florsocker till toppingen i en bunke. Vispa i grädden. Bred toppingen över tårtan, spara en kant runtom. Garnera med bär. Toppa med hyvlad choklad. Sikta florsockret över chokladen.

TIPS! Det går lättare att hyvla choklad om du värmer chokladkakan lite med handflatan. Använd vanlig osthyvel och hyvla till fina spån.

Recept ur Lena Söderströms, Cheesecakes och kladdkakor, Semic.

Här är fler recept ur boken

ARTIKELN HANDLAR OM