Kalle Zackari Wahlström preppar för kris

SVT-profilen brinner för krisberedskap: ”Bortglömd grej”

Kalle Zackari Wahlström höjer rösten för en ökad beredskap i de svenska hemmen.
Kalle Zackari Wahlström höjer rösten för en ökad beredskap i de svenska hemmen.

Ta en titt i ditt skafferi – skulle du klara dig en vecka på det?

Enligt siffror från MSB skulle endast 11 procent av svenskarna klara sig i över en vecka. Nu rycker tv-profilen Kalle Zackari Wahlström ut i ”preppingens” försvar.

– Det är egentligen så sjukt enkelt, säger han.

Kalle Zackari Wahlströms gård välkomnas man av ljud från diverse djur. Här huserar kor, får, ankor, grisar, höns och hundar – men det är helt klart valpen Kerstin som ger det varmaste välkomnandet.

En hel del av djuren skulle kunna ses som en del av Kalle Zackari Wahlströms egna hemberedskap – ett intresse som Kalle vurmar allt mer för. Och något vi alla borde lägga mer fokus på, enligt honom.

– Hemberedskapen har blivit en bortglömd grej. Vi har inte haft någon kris eller krig på länge. Men att ha en beredskap är något som berör oss alla.

Kalle lunkar in i stallbyggnaden, där han i dagsläget har tre frysar med kött och dylikt. Han håller upp ett rimmat lammlår och sedan tar han upp en älgklöv. Frysarna behöver fyllas på inför kommande år.

På sin gård har Kalle Zackari Wahlström tre frysar som rymmer mat.
På sin gård har Kalle Zackari Wahlström tre frysar som rymmer mat.

Det här är mat som han eventuellt skulle behöva ge bort om en samhällskris skulle inträffa.

– Om min granne inte har någon mat kan det bli problematiskt, för hen kommer ju komma hit och be mig om det.

Precis som att Kalles frysar behöver fyllas på, så menar han att svenskarnas hem också behöver fyllas på när det kommer till livsnödvändiga livsmedel.

Så få svenskar klarar sig själva en vecka

Enligt en undersökning av MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) från 2019 är det endast 11 procent av svenskarna som anser sig klara sig på sin nuvarande beredskap i över en vecka.

Vecka 39 drar MSB igång sin årliga informationskampanj ”Krisberedskapsveckan” igång. Målet med den är att öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig, då var och en behöver fortsätta att ta ansvar i vardagen för vår egen beredskap.

Kalle Zackari Wahlström vill vara med och uppmärksamma detta.

Han kommer utvalsandes från huset med en rosa låda i famnen och valpen Kerstin hack i häl släpandes på en något söndergnagd klacksko.

– Jag har pratat en del om träning i mina dagar, för det är så enkelt med träning trots att många uppfattar det som så svårt och krångligt. Lite samma är det med att ha en beredskap, det är egentligen så sjukt enkelt, säger han och klappar på toppen av lådan.

Kalle Zackari Wahlström lanserar ”Preppboxen”, en låda fylld med kalorier som ska räcka för två personer i en vecka – samt förenkla preppandet i hemmet.
Kalle Zackari Wahlström lanserar ”Preppboxen”, en låda fylld med kalorier som ska räcka för två personer i en vecka – samt förenkla preppandet i hemmet.

59 procent av svenskarna inte vara tillräckligt förberedda ifall en kris skulle inträffa, visar en undersökning gjord 2021 av Kantar sifo på uppdrag av konsultbolaget Ramboll.

Det mest problematiska anses vara tillgång på vatten och livsmedel.

Kalle Zackari Wahlström lanserar ”preppbox”

För att vara tillräckligt förberedd bör man enligt MSB ha förnödenheter hemma så man kan klara sig själv i en vecka.

Kalle Zackari Wahlström har själv lanserat en låda som innehåller livsmedel som räcker en vecka. Enligt honom kan den göra det enklare för svenskar att öka sin beredskap.

– Möjligheten att ha beredskap finns var än man befinner sig. Den här lådan med kalorier kan du ha i ett skåp hemma tills den dag du behöver den.

Det var när Kalle Zackari Wahlström och hans fru Brita Zackari skulle bila ner till ett bröllop i Italien som prepping-lågan tändes inom honom. Han började lyssna på en podd som heter ”The survival podcast” av ”en galen kille från Texas”.

– Jag har alltid försökt att storhandla så man har lite extra grejer hemma, men har haft svårt att få ändan ur vagnen och verkligen ta tag i det här.

Så det är nu när Kalle bor på gården i Sorunda tillsammans med sin familj som preppingen kunnat ta plats, då det funnits utrymme och sinnesro för det.

”Tänk utifrån hur du lever”

För den som följt SVT-programmet ”Hjälp vi har köpt en bondgård” vet att här finns gott om förnödenheter. Och nu i skördetid fylls depåerna upp.

Hela växthuset är som en grön oas fylld med allt gott det gröna kan ge oss. I jordkällaren står det burkar med konserver längs med hyllorna. Vildsvinsprosciutto hänger längs med väggen. Och djur i hagarna, som kan innebära mat de med.

Konserver är bra att förvara inför eventuell kris.
Konserver är bra att förvara inför eventuell kris.
På gården i Sorunda finns det gott om råvaror i växthuset.
På gården i Sorunda finns det gott om råvaror i växthuset.

– Man måste tänka på sin beredskap utifrån det liv man lever. Jag har mycket mer plats här än vad jag skulle ha om jag bodde i ett radhus eller i en lägenhet.

Företaget Rambolls undersökning visar att svenskar som bor i villa anser sig klara sig bättre jämfört med de som bor i hyresrätt. Oavsett ska man, enligt MSB, kunna ta ansvar för sig själv om krisen slår till, om du så bor i en stad eller på landet.

– Du ska tänka att du kommer att behöva äta även fast mataffären är stängd, säger. Kalle.

För vissa i vårt avlånga land blev ordet kris en verklighet under stormen Gudrun år 2005, då hundratusentals var utan el och till och med isolerade.

Tillgången på livsmedel blev, i vissa orter, ett problem även i somras när Coop-butikernas kassasystem havererade.

I dagsläget är Kalle Zackari Wahlström inte säker på om grisarna kommer att bli mat eller ej.
I dagsläget är Kalle Zackari Wahlström inte säker på om grisarna kommer att bli mat eller ej.

”Införskaffa mat nu och inte sen”

– Man kan vara en sådan person som tänker att alla andra ska lösa problem åt en. Men då är du också en belastning för resten av samhället.

När Kalle Zackari Wahlström pratar om det egna ansvaret får han något strängt i tonen. För honom är det här fråga som bör tas på allvar, men han kämpar till viss del i motvind då många svenskar har en mildare inställning till frågan än honom.

Enligt MSB:s undersökning anser nämligen 34 procent av svenskarna att beredskap inte är viktig, då risker för kris eller krig är låg. Trots det är det 58 procent som upplever en tilltagande oro för kris och krig. 44 procent skulle öka sin beredskap om en kris sker.

Men att förbereda sitt hem när en kris pågår är något Kalle sätter sig emot – förberedelser är A och O, menar han.

– Hur man än vrider och vänder på det – det där med att införskaffa maten senare, det är att tro lite för mycket på sin egen förmåga. Tror jag.

Så kan du matpreppa hemma

MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) rekommenderar att du som person ska klara dig själv i en vecka om krisen slår till.

  • Preppa utifrån det liv du lever – förvara inte livsmedel du inte tycker om.
  • Tänk fem liter vatten om dagen per person. Glöm inte husdjuren.
  • Konserver är bra att ha då de är skrymmande och isolerade från ljus och luft vilket gör att de håller länge
  • Köp ett extra paket ris eller pasta nästa gång du handlar
  • Du kommer behöva någon värmekälla för att kunna laga mat.

DinSäkerhet.se finns checklista över vad du kan ha hemma.

Detta är ”Preppbox”

  • Lådan är som ett nödskafferi, som du kan äta om du inte kan få tag på mat.
  • 18 huvudrätter, 18 frukostar – goda konserverade rätter.
  • En låda med snacks som nötcrème och jägarsnus (små förpackningar med nötter och russin).
  • En vattendunk.
Publisert:

LÄS VIDARE