Testar surströmming för första gången - oväntade reaktionen

Gregg Harfleet om den ruttna traditionen och andra svenska specialiteter

Av: 

Veronika Seigerlund

Surströmming

Inför årets surströmmingspremiär har Youtubern från Storbritannien, Gregg Harfleet för första gången satt tänderna i den jästa fisken.

- Det var inte alls som folk beskrivit det, säger britten om den nyvunna erfarenheten.

Skräckblandad förtjusning innan första tuggan surströmming.
Skräckblandad förtjusning innan första tuggan surströmming.

I den idylliska miljön vid Höga Kusten i Ångemaland sitter Gregg Harfleet, 25, och väntar på att bli serverad sin livs första surströmming. Han kommer från Storbritannien och har under sina två år i Sverige testat en rad svenska maträtter som han aldrig tidigare stött på.

Allt har publicerats på den egna Youtube-kanalen ”Just a Brit Abroad”.

– De första skillnaderna mellan Storbritannien och Sverige märkte jag så fort jag landat på Skavsta flygplats. Mackor, till frukost? Kebabkött på pizza?! För att inte tala om två lagade mål mat och dagen - både lunch och middag?

Isoleringen under pandemin satte igång kreativiteten hos Gregg Harfleet som började filma sina nyvunna smakupplevelser och dela på YouTube.

Den ena klassikern efter den andra har betats av, och föga förvånande hamnar bananpizza, kaviar på tub, blodpudding och leverpastej inte på listan över nya favoriträtter.

Inte heller smörgåstårta har imponerat.

– Jag är rädd att det inte föll mig i smaken… men jag ska testa igen, jag har inte gett upp hoppet helt än!

Västerbottenostpaj och semlor är två matfavoriter. Men inte smörgåstårtan – än.

Rätterna som ligger varmt om hjärtat

Bland de svenska mattroféerna finns inte bara besvikelser för den nyinflyttade britten.

Husmanskost i allmänhet och fika i synnerhet får grön flagg.

– Börja inte ens prata om semlor, oj så gott. Det är sådana smakupplevelser som är extra kul att dela med världen i mina videor.

Några rätter har kommit att ligga youtubern extra varmt om hjärtat.

– Västerbottenostpaj! Jag är galen i ost och denna gryniga lagrade sort var kärlek vid första tuggan. Och den svenska pajdegen som är smulig och smörig i konsistensen är fantastiskt, inte alls som den jag är van vid från Storbritannien.

En annan mer oväntad favorit hittade Gregg Harfleet på julbordsbuffén.

– Vi har rödbetssallad i England men inte som här. Inte visste jag att man kan blanda den med majonnäs, crème fraiche, lök och senap. Det vattnas i munnen bara av att tänka på det!

Surströmmingspremiär: ”som camembert”

Tillbaka till Höga Kusten och dagen då den mytomspunna rätten alla pratat om sen han kom till Sverige, surströmmingen, ska serveras.

Kameran är på och Gregg Harfleet andas djupt när han tar första bettet av surströmmingsklämman med potatis och crème fraiche.

Spänt väntar tittarna - när kommer handen för näsan, äcklade miner, spyhinken?

Han tuggar, funderar, tar en bit till, och konstaterar:

- Tja, det är bättre än folk fått det att verka. Det påminner lite om camembert eller annan stark lagrad ost, berättar ”Just a Brit Abroad” för sina följare.

Se klippet: Här testar Gregg Harfleet surströmming första gången.

Gregg Harfleet

  • Ålder: 25
  • Bor: Östergötland
  • Kommer från: Kent, Storbritannien
  • Aktuell: Youtube-kanalen ”Just a Brit Abroad”
    där han testar svenska traditioner

Är du också nybörjare på surströmming? Här är allt du behöver veta.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Håll andan - nu är det surströmmingstider

ÄMNEN I ARTIKELN

Surströmming

Mat

Husmanskost

MER OM GODARE

Luqaz Ottosson - tredje gången i Årets kock-final

Här ligger kändiskockarnas restauranger

5 poddar för dig som älskar mat

Ny matpodd med Erik Videgård och Jenny Alversjö

Fylld falukorv i ugn – två goda recept

1 h

Vilken rätt tillhör ditt landskap?

William Brittsjö – kocken som finner inspiration i det kulturella

Bli proffsplockare – Svampexperten tipsar

Köttbullar – rullade på ett kick med smarta kock-knepet

40 min

Ida Warg: ”Bästa restaurangen jag varit på”

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Expertens tips: ”Utgå från maten när du väljer vin”

Sushi sho – autentisk omakase i Vasastan

Petri, 42, hittade jättekantarell: ”Måste vara rekord”

Klang Market – restaurangerna med ”fun dining”

En tacolasagne som förändrade Alexandras liv

Från skog till bord – råd om jakt och vilt

Matprofilen: Hitta matglädje i vardagen

Så blir stjärnkrögarens nya lyxkrog La Tour

Gustav Leonhardt – tävlingslysten stjärnkock

Pastafabriken: 2020 var vår bästa sommar hittills

Nostalgitripp: Populäraste rätterna från förr

Stjärnkrögaren: ”Jag fick stryk på lyxkrogen”

Kulinarisk guide: Upptäck Skånes smultronställen

Fira paltens dag med proffsets egna recept