
Bookmark
No Waste, Just Taste
199,00 kr279,00 kr
Läs mer
Det globala matsvinnet är 1,3 miljarder ton om året. Det är… jättemycket.
Uppgifterna swischar i luften. De får oss att baxna men gör oss kanske inte klokare.
Men känn på den här siffran: 1 180 kronor i månaden. Det är vad du kan spara genom att inte slänga ätbar mat. Dessutom är du snäll mot klimatet.
Hushållen står för nästan tre fjärdedelar av matsvinnet i Sverige, restauranger och storkök för bara en tiondel.
Skillnaden beror på att vi äter fler måltider hemma än i exempelvis skolmatsalar och på krogen men också på att de professionella matlagarna sedan länge insett att det finns stora pengar att spara på minimerat svinn. Besparingen märks ju mer om du lagar hundra portioner om dagen i stället för fyra.
Men även ett vanligt hushåll kan spara rejäla pengar på minskat svinn. Organisationen Too good to go visar i sin senaste rapport att en svensk med genomsnittslön som också svinnar genomsnittlig kan spara 1 180 kronor i månaden. Det motsvarar en lönehöjning med 1 475 kronor.
– När vi slänger mat så slänger vi ju även våra egna intjänade pengar i soptunnan. Att undvika svinn genom enkla åtgärder är alltså inte bara bra för planeten utan också för den egna plånboken, säger Åsa Sandberg, matsvinnsexpert på Too good to go.
Ett minskat matsvinn krymper faktiskt ditt klimatavtryck rejält. FN:s Miljöprogram, Unep, beräknar att så mycket som 8–10 procent av de globala utsläppen av växthusgaser orsakas av mat som inte äts. Ett klimatavtryck fyra gånger så stort som flygets.
Det är förstås olika från person till person. Är du redan duktig på att hålla nere svinnet finns kanske inte många kronor att vinna. Den som däremot regelmässigt kastar alla matvaror på bäst före-dagen (eller lite tidigare för säkerhets skull) och inte sparar en endaste matrest kan spara en tusenlapp med relativt liten ansträngning.
Vi har också olika möjlighet att minska svinnet. Barnfamiljerna är de som svinnar mest, trots goda intentioner, men har kanske också svårast att hinna/orka göra något åt det.
Att jaga svinn behöver dock inte betyda krångliga maträtter gjorda på bananskal eller en ständigt puttrande gryta med grönsaksfond gjord på skalkar och skrumpna blad. Det finns betydligt enklare knep mot svinnet:
_____
Källor: ”Matsvinnsrapport 2021” från Too good to go, vadvivet.se, FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO.
Fotnot: Organisationen Too good to go försöker hjälpa hushåll och företag att minimera matsvinnet. Bland annat har de tagit fram en app som kopplar ihop privatpersoner med butiker och restauranger som har överbliven mat eller matvaror som närmar sig bäst före-datum.
Om du är en genomsnittlig svensk:
Källa: ekonomifakta.se, vadvivet.se.(Källa: ekonomifakta.se, vadvivet.se.
Bookmark
No Waste, Just Taste
199,00 kr279,00 kr
Läs mer
För professionella matlagare är det självklart att minimera svinn och att använda de råvaror som finns i säsong och till bra pris. Som en bonus blir klimatavtrycket mindre.
Tina Nordström, kock, kokboksförfattare, programledare: ”Färskvaror är härliga men leder lätt till svinn. I Sydeuropa har de ju hela avdelningar i butikerna med fina konserverade skaldjur och tonfisk. Konserv behöver inte vara näst bäst.”
Paul Svensson, kock, driver Paul Taylor lanthandel: ”Nolla svinnet. Det enklaste du kan göra för att bli mer hållbar är att inte slänga mat. Det är det största resurstappet vi har. Bli inte stressad av att du bara har lite mat i kylen och frysen. Du behöver inte gå och handla för att få inspiration. Laga något gott av det du har hemma istället. Sluta se frysen som ett mausoleum. Inventera ofta och skapa måltider av det som finns där.”
Hanna Olvenmark, dietist, driver bloggen ”Portionen under tian”: ”Köp i säsong när det gäller det färska men bygg också upp ett basskafferi så att du har mat hemma och inte behöver gå och handla så ofta. Fyll det med sådant du gillar – poängen är ju att maten ska ätas inte bli stående på hyllorna.”
Hur var det nu med de där 1,3 miljarderna ton matsvinn i början av artikeln?
Källa: FAO, FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, Livsmedelsverket, Yougov
Svensson, Paul, Ekman, Christofer
Rädda maten!
239,00 kr
Läs mer
2 h
50 min
10 min
10 min
10 min
20 min
1 h 10 min
1 h
40 min
15 min