Belugabolognese

Av: 

Jon Hansson

Erica Gilbertson, instagram.com/vardagsvegan
Erica Gilbertson, instagram.com/vardagsvegan

Matsmarta onsdag

Enkel och mättande belugabolognese.
Det här receptet kommer från ”Enkla kassen”, som ofta levererar enkla och mättande rätter utan lull lull. ”För novisen och matlagaren med liten budget och den som vill krympa sitt mat-klimatavtryck radikalt”, skriver Aftonbladets matskribent Jon Hansson.

Belugabolognese

Antal: 4 portioner

Ingredienser:

  • 2,5 dl belugalinser
  • 4 portioner spagetti
  • 1 förpackning krossade tomater, cirka 400 g
  • 1 dl vegansk majonnäs (vanlig äggbaserad majo funkar förstås också men rätten blir inte vegansk)
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 lök
  • 2 morötter
  • Från egna kryddhyllan och skafferiet:
  • 1 msk oregano
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor

Gör så här:

  1. Hacka 1 gul lök och 2 klyftor vitlök och häll i en gryta/stor kastrull.
  2. Stek i 1 msk olivolja i 3–4 minuter.
  3. Skölj 2,5 dl belugalinser och häll ner i grytan tillsammans med 1 förpackning krossade tomater, 5 dl vatten och 1 dl majonnäs.
  4. Smula ner 1 buljongtärning och häll i 1 msk oregano och låt puttra på medelvärme.
  5. Skala och riv/finhacka 2 morötter. Häll i grytan.
  6. Lägg på ett lock och låt såsen puttra på låg värme i 20–25 minuter. Rör om då och då så att linserna inte bränner fast i botten.
  7. Koka spagettin enligt instruktionerna på förpackningen med 1 tsk salt i vattnet.
  8. När spagettin kokat klart, häll av vattnet och blanda ihop spagettin med 1 msk olivolja.
  9. Servera spagettin med belugabolognese!

Laga utan kasse: 

Alla ingredienserna finns att få tag på i de flesta matbutiker.

Till shoppen
Publisert:

LÄS VIDARE

Kyckling med ratatouille och oregano

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Klimatsmart mat

Matsvinn

Vegetarisk mat

Vegansk mat

Recept

MER OM GODARE

Linguine med tomater, aubergine och pistagenötter

Auberginehalvor med tomater och knaprigt bröd

Kyckling med ratatouille och oregano

Bulgursallad med citronpickles, kycklingbullar och tomat

Så smarta och goda är matkassarna

Shakshuka med vegansk äggröra

Tinas potatissallad med spenat och ostronvinägrett

Jessica Frej: Så får du vegomaten att smaka svingott

Här är svenskarnas absoluta favoriträtt

Kyckling med ugnsrostade rotsaker

Siciliansk grönsakspytt caponata

Klassisk amerikansk burgare med vegofärs

Fiskgratäng med potatismos och lättkokta sockerärtor

Så får du tomaterna att smaka mer

Kryddstekt blomkål

Veganskt mat – direkt på grillen

Grillhäng! Quesadilla, oxfilé och ananas

Halloumistroganoff med grillad paprika

Så enkelt blir du en vardagsvegetarian

Vegansk smörgåstårta

Dan dan-nudlar – streetfood från Sichuan

Middagstips som förför: Garanterat gott!

Vilda växter som går att äta

Pumpasoppa med slövispad vitlöksgrädde