Lär dig nya språket svinniska och minska ditt matsvinn

Matsvinnets nya ord: Kylchilla, svinnventera, restsamtal och svinntage

avNina Kindbro

Foto: Thinkstock
Kylchilla så kan du bäst-före-snooza och få klimatro.

Vet du vad bäst-före-snooza betyder? Det är ett av Livsmedelsverkets nya orden på svinniska och betyder att det är bra att titta, lukta och smaka på maten innan du slänger – inte tänka att maten är oätlig bara för att bäst-före-datumet passerats. Om du dessutom har kylchillat, det vill säga haft tillräckligt kallt i kylskåpet så att maten håller längre, så kan du känna dig lugn.

En fjärdedel av världens klimatpåverkan kan kopplas till mat och livsmedelsproduktion. Ätbar mat som slängs innebär både ett resursslöseri och en klimatpåverkan helt i onödan.

– Det är därför det är så viktigt vad var och en gör hemma. Genom att sluta slänga ätbar mat bidrar man till att rädda klimatet och planeten, säger Karin Fritz, projektledare för Livsmedelsverkets arbete för minskat matsvinn.

– Egentligen är det ganska enkla råd i ny kostym. Med glimten i ögat hoppas vi att det här ska bidra till att fler börjar prata om vad man själv kan göra för att minska sitt matsvinn, säger Karin Fritz

Till att börja med lanserar Livsmedelsverket en samling nyord på webben och i sociala medier. Satsningen är tänkt att i första hand rikta sig till unga vuxna och barnfamiljer.

– På sikt blir det nog blir fler nyord på svinniska. Vi hoppas att många, i alla möjliga åldrar, vill hitta på nya ord som kan påminna oss alla om hur vi kan slänga mindre mat, säger Karin Fritz. Satsningen är en del av ett långsiktigt arbete för att minska matsvinnet. Alldeles för mycket ätbar mat går i soptunnan helt i onödan. Nu prövar vi nya sätt att nå och inspirera fler.

Nyord ur Livsmedelsverkets ordbok

  • Svinnventera: Att djupdyka i skåpen på jakt efter maten du kanske glömt.

  • Kylchilla: Att sänka temperaturen i kylen och sedan chilla – maten håller ju längre!

  • Bäst-före-snooza: Att förlänga användandet av maten genom att titta, lukta och smaka.

  • Klimatro: Känslan som infinner sig när du inte har slängt mat på en hel vecka.

  • Restsamtal: Att ringa hem och kolla vad som finns i kylen innan du handlar mer.

  • Restotto: Festrätt på resterna av riset.

  • Dekantera: Att skära bort möglet från osten, ingen fara att äta resten.

  • Kaoskomponera: Att fantisera ihop nya rätter av sådant som annars skulle ha slängts.

  • Klimatklipp: Att fynda en vara som närmar sig bäst-före-datum.

  • Svinntage: När gårdagens middag är ännu godare dagen efter.

ARTIKELN HANDLAR OM
LÄS OCKSÅ