Ny forskning: Choklad och vin föryngrar huden

Av: Clara Öhrn

Publicerad:
Uppdaterad:
Rödvin kan göra under för din hy.
Foto: Thinkstock
Rödvin kan göra under för din hy.

Goda nyheter för dig som älskar choklad och rödvin.
Att dricka vin och äta choklad kan nämligen föryngra dina celler och göra huden slät och spänstig, enligt ny forskning.
”Som magi”, säger en av forskarna bakom studien.

Vill du hålla hyn slät och spänstig? Då finns bättre, och godare, alternativ till dyra hudkrämer eller botox. Enligt ny forskning kan vin och choklad göra under för hyn.

I studien undersökte man vilken påverkan mörk choklad och rödvin har på cellerna. Forskarna kom fram till att det inte bara föryngrar huden - utan hela kroppen.

Omedelbar effekt

Den hemliga ingrediensen heter flavanoler som verkar antiinflammatoriskt och innehåller mycket antioxidanter. Forskarna använde sig av choklad, rödvin, blåbär och röda vindruvor i studien och kunde se effekten efter bara några få timmar.

”Jag kunde knappt tro det när jag såg hur cellerna hade föryngrats. De gamla cellerna såg ut som unga celler. Det var som magi”, säger forskaren Eva Latorre vid University of Exeter, som genomfört studien.

Cellförnyelsen blir långsammare ju äldre vi blir, vilket kan göra att våra vävnader och organ blir mer mottagliga för sjukdomar.

Bromsar kroppens åldrande

Forskarna som genomfört studien menar att man genom flavonoider kan få gamla celler att både se och bete sig som unga celler och på så vis bromsa kroppens åldrande.

– Det här är ett första steg i försöket att få folk att leva en normal livslängd, men med god hälsa livet ut, säger forskningsledare Lorna Harries.

Att antioxidanter har en positiv inverkan för att motverka ålderstecken är ingen nyhet. I en italiensk studie kom man exempelvis fram till att flavanoler förbättrar människors minne och ökar deras kognitiva förmåga på både kort och lång sikt.

LÄS VIDARE

Publicerad: