Burgare med svamp, valnötter och quinoa.
Foto: MARTIN NORDIN
Burgare med svamp, valnötter och quinoa.

Friterade svampburgare med surkål

5 (3 röster)

Så här gör du friterade svampburgare med surkål. Ett enkelt recept för dig som vill skippa köttet i hamburgaren. Fritera svampburgarna tills de är gyllenbruna och fina. Toppa med picklade senapsfrön och en klick vitlöksmajonnäs. Tänk på att biffarna ska ligga i frysen i några timmar innan fritering. Recept från Gröna burgare av Martin Nordin (Bonnier Fakta).

Friterade svampburgare med surkål , picklade senapsfrön och vitlöksmajonnäs

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • Burgare

  • 4 schalottenlökar, medelstora
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk maltvinäger, mörk (eller rödvinsvinäger)
  • 2 msk smör
  • 400 g champinjoner, gärna kastanjechampinjoner
  • 3 msk valnötter, rostade (ca 40 g)
  • 5 dl quinoa (kokt), (ca 350 g)
  • 1 msk chili, urkärnad och finhackad
  • 140 g parmesanost, riven
  • 1 dl panko ströbröd
  • 2 ägg
  • Panering

  • 100 g vetemjöl
  • 3 ägg
  • 100 g panko ströbröd, ca 4 dl
  • 1 dl quinoa (kokt)
  • salt
  • 1 l jordnötsolja
  • Picklade senapsfrön

  • 4 msk senapsfrön, gärna en blandning av gula och bruna
  • 0.5 dl ättika, 12%
  • 1 dl rörsocker
  • 1.5 dl vatten
  • Vitlöksmajonnäs (ca 3 dl)

  • 3 dl majonnäs, naturell
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk citronsaft, färskpressad
  • 1 msk olivolja
  • 1 äggula
  • Till servering

  • 6 hamburgerbröd
  • smör
  • surkål
  • picklade senapsfrön, se recept nedan
  • vitlöksmajonnäs, se recept nedan

Gör så här

Av: Johan Gunnarsson

LÄS VIDARE