Nyttig bakglädje

MAT & DRYCK

Julia Fors guidar till nyttigare julbak

Foto: Julia Fors, 31, är Wellness trendexpert och bloggare. Hon är utbildad kostrådgivare och basar även över hälsobevakningen i Sofis Mode.

December är en riktig bakmånad men varför inte lägga till lite nyttigare bak bland all kola, knäck och lussebullar?

– Att göra godsaker med en nyttig twist har blivit lite av min nya hobby. Det är så kul och blir galet gott.

Kolla in receptet på paleo brownies nedan om du vill unna dig något riktigt smaskens, minus sockerkoma och dåligt samvete!

Julia Fors bästa tips för nyttigare bakning:

1 Baka raw-godsaker

Inget mjöl, socker eller smör, men lika gott för det. Dessutom är det ofta galet enkelt och går fort eftersom du inte behöver använda ugnen.

2 Naturligt söt

Byt ut det raffinerade sockret mot naturliga sötningskällor som honung, dadlar, ekologisk lönnsirap, bananer och bär. Till skillnad från socker så tillför dessa kroppen antioxidanter, vitaminer och mineraler.

3 Mjölsubstitut

Mandelmjöl och kokosmjöl är mina nya basvaror i bakköket. Båda innehåller färre kolhydrater och bättre fetter. Glöm dock inte att tillsätta lite fiberhusk, krossade psylliumfröskal som finns på bakhyllan i affären, eftersom dessa mjölvarianter inte binder degen lika bra som vanligt.

Paleo brownies med hallonglass

Till sex stycken behöver du:

Brownies:

12 dadlar

3 msk kokosolja

3 ägg

6 msk kokosmjöl

1 dl kakao

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

en nypa havssalt

kokosflingor eller hackade nötter/mandlar att toppa med

Hallonglass:

250 gram frysta hallon

1 avokado

1 tsk vaniljpulver

1 msk honung

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Smält kokosoljan och mixa ihop dadlarna till­sammans med kokosoljan i en matberedare. ­Vispa ägg och tillsätt alla torra ingredienser i en annan bunke. Blanda ihop allt till en smet och bred ut den i en rektangulär bakform, cirka 2–3 cm hög. ­Strö över toppingen.

Grädda i 8 minuter. Låt svalna och skär upp i lämpliga bitar. Servera med hallon­glass.

Recept: Ur boken ”Paleo, naturlig mat & livsstil” av Åsa Söderberg, Optimal Förlag

Wellness

ARTIKELN HANDLAR OM