Trendiga gryn

Hälsosam mat

Pausa från potatis och pasta och botanisera bland spännande gryn i stället. Vi har valt fem hälsosnälla alternativ. Vad sägs om att snacksa på nakenhavre eller göra risotto på kamut?

NAKENHAVRE

Vanlig havre i all ära, men vill du ha lite mer smak och högre näringsinnehåll ska du vända dig till nakenhavre. Det innehåller mer protein, nyttiga fettsyror och vattenlösliga fibrer – en kombination som stabiliserar ditt blodsocker. Dessutom är det laddat med E-vitamin – en antioxidant som hjälper dig att hålla dig frisk.

Tips! Gör snacks av havren genom att torrosta de kokta kärnorna i en stekpanna och strö på lite flingsalt.

AMARANTH

Den här glutenfria, sydamerikanska klassikern har en mild, nötig smak och innehåller en stor andel kalcium och protein (inklusive aminosyran lysin som ofta saknas i många gryner). Därför är det här ett utmärkt val för dig som skippar animaliska produkter helt och hållet. Men som om det inte vore nog bjussar det också på järn, magnesium, fosfor och kalium och lite C-vitamin.

Tips! Du kan även ”poppa” amaranth i stekpannan och ha det på yoghurten. Eller blanda det med mörk choklad, låt stelna och voilà – ett nyttigt godis!

KAMUVETE

Älskar du risotto men undviker ris? Testa att blanda i kamutvete i stället. Det klassas som en långsam kolhydrat och innehåller ungefär 30 procent mer protein än vanligt vete. Andra nyttigheter inkluderar E-vitamin, zink, magnesium och vitamin B1, viktigt för att hjärnan och nervsystemet ska fungera normalt.

HELT BOVETE

Bovetegröt är det nya svarta i frukostköket, men de hela kornen funkar även alldeles utmärkt till lunch och middag. Det är egentligen en ört som liknar ett sädesslag (och är släkt med rabarber!) och listan på fördelar är lång: det är lättsmält, fritt från gluten, proteinrikt, innehåller B-vitaminer, magnesium, kalium, kalk, järn, fibrer … Plus, bovete är en vinstlott för dig som vill äta basisk mat eftersom det inte är så försurande.

CANIHUA

Den här GI-vänliga örten som är lite mindre än quinoa har sitt ursprung i Peru, är släkt med rödbetan och en bra vegetabilisk källa till kalcium och protein. Innehåller även omega 3, 6 och 9, vilket är bra att få i sig eftersom det sägs minska risken för bröstcancer och hjärtsjukdomar.

Jonna Karvonen

ANNONS

Skaffa världens smartaste trådlösa stek- och grilltermometer på Cervera och få perfekt resultat varje gång.

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Mat & Dryck

/

Hälsosam mat

ÄMNEN I ARTIKELN

Hälsosam mat