– Hemligheten bakom grillning är tålamod

avZendry Svärdkrona

MAT & DRYCK

Mat-Niklas chattade med läsarna

Karin säger: Går det att grilla älgkött? Och i såfall hur får man det mört?

   Niklas Ekstedt säger: Det beror vilken del av älgen du vill använda. Filén är det bästa, och går alldeles utmärkt att grilla.

Linda säger: Har du något bra tips på en god grillad efterrätt?

   Niklas Ekstedt säger: Ananas är alltid trevligt att grilla. Det går inte vara för mycket vätska i frukten. Melon, förutom vattenmelon, går också bra. Prova till exempel nätmelon och honungsmelon och trä upp på spett.

köttkanalje säger: hur ska man grilla kycklingen så den inte blir torr?

   Niklas Ekstedt säger: Det är alltid bra att göra en rejäl marinad, och låta köttet ligga länge - över natten. Ett annat problem kan vara att man har för hög värme. Ta det lugnt.

Micke säger: Jag har hört att man kan koka köttet innan man lägger det på grillen, vad tycker du om det?

   Niklas Ekstedt säger: Det verkar som dubbeljobb, och är inget man behöver göra. Däremot brukar jag ”märka” köttet på grillen, och avsluta i ugnen.

Zandra säger: Hej Niklas!

Jag undrar ifall man kan grilla torsk och sej? vi har nyligen köpt en elgrill..

ha en toppenbra dag!

/zandra

   Niklas Ekstedt säger: Självklart kan man grilla fisk på elgrill, inga problem. Pensla med lite olivolja och citron först. Och salta och peppra.

Micke säger: El-grill eller vanlig kol-grill, vad tycker du e bäst?

   Niklas Ekstedt säger: Kol-grill.

Micke säger: Vilken är din favorit marinad?

   Niklas Ekstedt säger: Honung är alltid gott. Lika delar honung, soja och olivolja, plus lite salt och peppar, så är det klart.

Slickemund säger: Finns det något alternativ till den feta jordnötssåsen? Som smakar lika men inte är så feeeet?

   Niklas Ekstedt säger: Just jordnötter är svårt att byta ut, eftersom den nötiga smaken sitter i fettet. Om man vill göra en marinad kan man använda hasselnötsolja.

Zandra säger: Jag undrar även om man ska grilla majs, måste man pensla den med något innan då? eller går det bra att grilla den som den är?

   Niklas Ekstedt säger: Det går bra att grilla som den är. Just majs är bäst att inte pensla, och sedan tillsätta lite smör när den är färdiggrillad. Tycker jag personligen.

Hannah säger: Nämn något magert kött som e gott att grilla, e.s jag kan inte äta så mycket fett?

   Niklas Ekstedt säger: Kött i sig är inte speciellt fett, så länge du inte tillsätter feta såser. Och grillen passar utmärkt eftersom du inte behöver något stekfett. Smalast är ljust kött, som fågel och fläsk.

säger: Har hört att man kan möra kött med kiwi. Är det sant?

Niklas Ekstedt säger: Har jag aldrig hört talas om! Hör av dig till aftonbladet.se om du får reda på mer info!

Sofia säger: Jag ska grilla med några tjejkompisar på fredag. Har du något bra tips på vad som är gott att grilla? Är trött på flintastek =P

    Niklas Ekstedt säger: Skönt att höra att du är trött på flintastek! Allt kött funkar bra till grillen, det är bara fråga om smak. Men så här års är lammet extra fint. Gå till en slaktare och be att få några fina bitar.

Micke säger: Om man "bränner" köttet så det blir en svart yta på det, finns det något tips på att få bort den svarta ytan?

   Niklas Ekstedt säger: Jag brukar ha en liten sprejflaska med vatten bredvid grillen. Då kan man spreja vatten på kolet om det blir för varmt, eller på köttet om det börjar bränna vid.

cia säger: vilken korv smakar bäst att grilla?

   Niklas Ekstedt säger: Kryddstark korv, typ chorizo.

Johan säger: Hur ska man få bästa resultatet? Det är så lätt att det blir bränt och inte genomstekt. Hur ska kolen vara?

   Niklas Ekstedt säger: Kolen ska vara lite grå på ytan när du börjar grilla. Hemligheten bakom grillning är tålamod, det största misstag folk gör är att de börjar för tidigt. Ha lite chips eller liknande till hands så du inte blir för hungrig!

Madey säger: Ska grilla Laxkotletter men vet inte riktigt hur jag skall gå till väga.... Skall man svepa in kotletten i folie eller lägga den direkt på grillen ????

   Niklas Ekstedt säger: Folie funkar alltid bra till laxkotletter, fisken blir lite kokt inuti. Om du lägger direkt på grillen, ha rikligt med olivolja och citron penslat på så kotletterna inte fastnar. Folie kan vara enklare.

Örnie säger: Vad anser du vara bäst? Briketter eller vanlig kross-kol?

   Niklas Ekstedt säger: Kross-kol gillar jag bäst.

Lisa säger: Vad är fördelarna med en eletrisk grill? Något att rekommendera?

   Niklas Ekstedt säger: Det är bra om man inte orkar gå och köpa kol.

Hannah säger: Om man e ett stort sällskap om 10-15 personer, vad e lämpligast att grilla då? Med tanke på mängden personer?

   Niklas Ekstedt säger: Grilla hela fileer, fläskfile}eller oxfilé. Linda in bakpotatis i folie och lägg i kolen. De ska ligga ganska länge, en halvtimme-45 minuter.

anna säger: Hur grillar man grönsaker bäst? De brukar bli brända på nolltid för mig!

   Niklas Ekstedt säger: Hemligheten när man grillar grönsaker är att hålla koll på temperaturen - gallret ska vara varmt men kolet ska ha lugnat ner sig lite. Tålamod!

christina säger: Hej Niklas!! Jag och min familj älskar fisk. Har du nåt bra förslag på marinad för just fisk??

   Niklas Ekstedt säger: Chili är alltid gott. Vill man göra det väldigt enkelt för sig kan man köpa sweet chili-sås på flaska och marinera i.

andreas säger: hur grillar man tonfisk?

   Niklas Ekstedt säger: Det blir bäst med bara olivolja, salt och peppar. Det är en av de bästa fiskarna att grilla eftersom fisken är så fast och fin, rekommenderas starkt! Personligen vill jag ha min tonfisk lite röd i mitten.

Sara säger: Vad tycker du? är det godast att grilla kotlett eller karré?

   Niklas Ekstedt säger: Det beror på vad jag är sugen på.

Anna säger: Har du recept på en bra marinad till kyckling?

   Niklas Ekstedt säger: En burk aprikospuré i barnmatsburk. En burk till en hel styckad kyckling. Två matskedar sherryvinäger, två matskedar olivolja, två nypor salt och ett drag med pepparkvarnen.

Moderator säger: Tack Niklas, och alla ni som chattat. Välkomna tillbaka nästa gång, och lycka till med grillningen.

   Niklas Ekstedt säger: Sommarpussar till alla Aftonbladet-läsare!