"Glasera revbenen med äppelmos"

MAT & DRYCK

Aftonbladets matredaktör Jon Hansson chattade om julmat

Jon Hansson säger: Hej! Någon som har några frågor?
nissan säger: Hjälp! Min sambo och jag kan inte komma överens om hur vi ska göra med sillsalladen - han vill blanda i vispgrädden, jag vill servera den bredvid. Hur gör du, och varför?
Jon Hansson säger: Hej nissan! Gör inte sillsallad till mitt eget julbord men jag skulle nog servera grädden eller gräddfilen bredvid. Då kan var och en välja hur de vill ha det. Det går ju att göra sin egen "blandning" på tallriken.
pernilla säger: hej! jag har aldrig lagat revben förr. jag har köpt tjocka men vad ska jag göra med dem. en del säger att jag ska koka dem först andra säger att jag ska ha dem bara i ugnen. hjälp mej Tack
Jon Hansson säger: Hej Pernilla! Båda metoderna funkar men det går fortare att koka dem nästan klara först och sedan ge revbenen en fin yta på cirka 225 grader i ugnen. Pensla gärna med en glaze innan du stoppar in dem i ugnen. Blanda till exempel äppelmos, soja och rosmarin. Det blir gott.
Maggan säger: Vi har en tvist hemma. Janssons - ska den serveras med doppet och det småvarma eller till sillen (vi brukar dela på det för att man inte ska bli för mätt)? Vad tycker du?
Jon Hansson säger: Hej Maggan! Finns väl inga rätt och fel men jag skulle servera den till sillarna. Dels för att den innehåller ansjovis, dels för att det kan vara gott med något varmt också vid den julbordsvändan.
Tunnbröd säger: Finns det alternativ till anjovis i Jansson?
Jon Hansson säger: Hej Tunnbröd! Har gjort vego-Jansson med fetaost och det blir riktigt gott. Kan tänka mig att rökt skinka också blir bra.
Lisa säger: Jag är inte så förtjust i vare sig brysselkål eller rödkål - och mycket annat grönt finns det ju inte på julbordet. Har du någon bra sallad på lager som kan passa till julmaten?
Jon Hansson säger: Hej Lisa! Vi brukar göra en vanlig tomatsallad med hackad rödlök. En annan fräsch sallad är tunt skivad fänkål med skivade blodapelsiner.
Jenny säger: Vad blir bäst tycker du, skinka i ugn eller kokad?
Jon Hansson säger: Hej Jenny! Jag tycker det är enklare att baka den i ugnen. Och allra enklast är färdigkokt...
Marie säger: Hej Jag är vegetarian och undrar vad du har för tips på vad jag skulle kunna äta på julbordet istället för alla kötträtter?
Jon Hansson säger: Hej Marie! Gör en couscoussallad med hackat kryddgrönt och kikärtor. Strö över en massa grovhackade rostade nötter så blir det lite juligt. Kokta svartrötter med hollandaisesås (om du äter smör) är helgott och ugnsbakade rotsaker kan alla hugga in på till det småvarma.
ADSD säger: Vilka kryddor kan man krydda köttbullsmeten med?
Jon Hansson säger: Hej ADSD! Till julbordet kan man ta i lite kryddpeppar (inte för mycket!) för att få lite julsmak. Brukar strö i lite timjan också. Till vardags brukar jag ta spiskummin, rosmarin, vitlök och lite chili.
Jenny säger: Vad tycker du är godast på julbordet?
Jon Hansson säger: Hej Jenny! Mina topp-5 är: Matjessill med lök och gräddfil, ansjovis, glasmästarsill, revbensspjäll och rökt ål. Men det blir tyvärr ingen ål i år eftersom den riskerar att bli utfiskad.
Sussi44 säger: Hejsan! Vad kan man göra till julbordet som innehåller lågt GI? God Jul!
Jon Hansson säger: Hej Sussi44! Julbord är ju ganska "GI-vänligt" efdtersom det är så mycket kött och fisk. Dessutom är fullkornsknäcke bra. Problemet är snarare att det ofta blir för snålt med grönsaker. Man får stötta med rödkål, någon sallad och ett par potatisar. GI-bovarna finns bland kakorna och godiset - men det är ju bara jul en gång om året...
Maria säger: Vi har en tradition som kommer ifrån min mormor, att ha kåldolmar på julbordet. Jag har bara hört om en till som har det. Så jag undrar om det är ovanligt och varirfån det kan tänkas komma. Kanske någonannanstans i Sverige? Vi bor i småland.
Jon Hansson säger: Hej Maria! Vilken kul tradition. Har inte hört talas om kåldolmar i julsammanhang förut och har faktiskt ingen aning om varifrån den varianten kan komma. Någon annan chattare som vet?
Moni säger: Min mamma, nu 80 år hade alltid kåldolmar på julbordet. I Småland förstås.
skrotomanen säger: Jag är sådan där tråkig person som absolut inte tycker om fisk i någon form. Har du förslag på vad man kan ha på julbordet istället för sill och lax som förrätt?
Jon Hansson säger: Hej Skrotomanen! Kalla charkuterier som olika rökta och lufttorkade skinkor och salami är kanske mer Italien än svensk julbord men det är ju gott. Annat plock som hårdost i kuber, stavar av saltgurka och inlagda rödbetor med lite dressing på kan väl också funka.
Moderator säger: Då tar vi den sista frågan till Jon Hansson för den här gången. Tack Jon och alla som chattat!
Sofia säger: Vilken tid ska man äta julmaten? När äter du?
Jon Hansson säger: Hej Sofia! Ooops, den här frågan känns som ett minfält med många heliga familjetraditioner att klampa in i. Men vi brukade ta en glögg efter Kalle och så åt vi redan vid fem eftersom vissa i familjen började snegla väldigt otåligt mot paketen under granen. Nu när juniorerna är äldre så äter vi vid vår vanliga helgtid, klockan sju. Men jag anar att många vill sätta sig till bords tidigare än så. Maggans modell med delat julbord kanske inte är så dum. Typ sillar - klappar - och så det småvarma i lugn och ro.
Jon Hansson säger: ...och god jul alla chattare!