Nyårsdessert: Rårörda vaniljhallon

Markus Aujalays dessert till nyårsmenyn

Foto: Emma Mattsson
En läcker dessert till nyårsmenyn.

avAftonbladet

MAT & DRYCK

– Desserten är viktig i en nyårsmeny – det ska vara lite fyrverkeri mot slutet, tycker Markus Aujalay.
Den här rätten är smidig att förbereda innan. Glass i frysen, vaniljsåsen är klar, marängsmet i spritsen...

Rårörda vaniljhallon

Antal: 4 portioner Förberedelsetid: 0 Tillagningstid: 45 min

Ingredienser:

  • 2 dl frysta hallon

  • 2 msk strösocker

Vaniljkräm

  • 2 1⁄2 dl mjölk

  • frön från en halv vaniljstång

  • 3 äggulor

  • 2⁄3 dl strösocker

  • 2 msk maizenamjöl

  • italiensk maräng

  • 2 äggvitor

  • 1⁄2 dl strösocker

  • 1 1⁄2 dl strösocker

  • 1⁄2 dl vatten

  • citronsaft

  • god vaniljglass till servering

  1. Rårörda hallon: Blanda hallonen med socker och låt dem tina.

  2. Vaniljkrämen: Koka upp mjölken blandad med vaniljfrön och ställ åt sidan. Vispa äggulor, strösocker och maizena tills det blir vitt och fluffigt. Häll mjölken över äggvispet och blanda väl. Häll tillbaka i kastrullen och låt det sakta precis sjuda upp. Dra åt sidan och vispa hela tiden. Sila och kyl ner.

  3. Marängerna: Vispa äggvita och socker till styvt skum. Koka socker och vatten till exakt 121grader (använd en digitaltermometer). Häll i en jämn stråle i skålen med den vispade äggvitan och vispa till det är kallt. Tillsätt några droppar citronsaft.

  4. Lägg glassen i ett glas. Lägg på hallon och vaniljkräm. Avsluta med att klicka på en sked marängsmet och gratinera eller bränn med gasolbrännare i några sekunder. Marängen ska få lite färg, men fortfarande vara mjuk. Pudra med lite florsocker.

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2018

Recept

Högtider

Jul