Saffransrulltårta med lemoncurd

Så gör du en god saffransrulltårta

Foto: Ulrika Pousette.
Rulltårta med saffran och lemoncurd. Recept ur boken ”Julens godaste kakor”.

avAftonbladet

MAT & DRYCK

Rulltårta är något av det enklaste man kan baka. Dessutom är det roligt att variera smak både på smeten och fyllningen. Den här enkla rulltårtan blir extra god med en fin fyllning av lemoncurd och grädde.

Saffransrulltårta med lemoncurd

Antal: Cirka 10 bitar

Ingredienser:

  • 3 stora ägg

  • 2 dl strösocker

  • 2 msk vatten

  • 1⁄2 g (1paket)

  • saffran

  • 2 dl vetemjöl

  • 2 tsk bakpulver

  • fin rivet skal av 1 citron

Fyllning:

  • 2 dl vispgrädde

  • 2 dl lemoncurd

  • 2–3 msk strösocker till pappret

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250 grader.

  2. Vispa ägg och socker vitt och luftigt.

  3. Koka upp vattnet och blanda ner saffran. Låt dra i 5 minuter. Häll saffransvattnet i äggsmeten.

  4. Blanda samman vetemjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten. Blanda ner hälften av citronskalet.

  5. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och bred ut smeten däri. Lämna en liten kant på ca 2 cm runt om. Grädda kakan i ca 5 minuter.

  6. Lägg ett bakplåtpapper på arbetsbänken. Strö ut socker och resten av citronskalet på bakpappret. Stjälp upp kakan på pappret och dra loss det från kakan. Låt kakan svalna.

  7. Vispa grädden och blanda den med lemoncurd. Bred citrongrädden på kakan och rulla samman. Låt rullen ligga en stund med skarven nedåt innan den skärs upp.

Tips!

  • Vispa ägg och socker i minst 5 minuter.

  • Pensla kallt vatten på bakplåtspappret så att det släpper lättare från kakan.

  • Rulla samman rulltårtan så fort som möjligt så att den inte torkar eller spricker.

  • Om det är smör eller grädde i fyllningen måste kakan svalna innan den fylls.

Recept från boken ”Sju sorters julkakor” (Norstedts) av Cecilia Vikbladh och Ulrika Pousette (foto).

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2018

Recept

Jul

Julmat

Julgodis