Knäckesnittar med saffransaioli

Foto: Björn Lindahl
Skål för knäckesnittar med räkor och aioli.

avJohan Gunnarsson

MAT & DRYCK

Överraska med hemgjort knäckebröd. När knäckebrödet är klart bryter du det i små bitar och toppar med lite aioli och räkor.

Knäckesnittar med saffransaioli

Ca 25 bitar

Knäcke:

2 ½ dl vatten

½ dl pumpakärnor

½ dl sesamfrön

1 dl linfrön

1 dl fiberhusk (psylliufröskal)

1 dl mandelmjöl

1 tsk salt

½ dl raps- eller majsolja

Saffransaioli:

5 klyftor vitlök

3 äggulor

1 pkt saffran (0,5 g)

½ tsk salt

1 tsk äppelcidervinäger

1 ½ dl raps- eller majsolja

Garnering:

Räkor

Finklippt persilja

Gör så här:

  1. Börja med knäcket. Koka upp vattnet. Mät upp pumpakärnor, sesamfrön, solros- och linfrön i en bunke. Tillsätt fiberhusk, mandelmjöl och salt. Häll över 2 ½ dl kokhett vatten. Tillsätt oljan och blanda ordentligt till en grötliknande smet.

  2. Bottna en långpanna med bakplåtspapper. Klicka ut smeten och bred ut den tunt över hela långpannan. Använd gärna ytterligare ett bakplåtspapper som du lägger ovanpå smeten och därefter kan du pressa ut smeten med händerna. Glöm inte att ta bort det översta bakplåtspappret innan du sätter in plåten i ugnen.

  3. Grädda i ugn, 150 grader, i cirka 60–65 minuter. Knäcket ska vara aningen gyllenbrunt och hårt på ytan när det är färdigt. Ta ut plåten och låt knäcket svalna.

  4. Nu till aiolin. Pressa vitlöksklyftorna och blanda med äggulor, saffran, salt och äppelcidervinäger. Rör till en jämn smet. Tillsätt oljan i en tunn stråle under omrörning. Vispa ordentligt tills aiolin har blivit fast i konsistensen. Ställ svalt en timme i kylen och blanda igen så gifter sig smakerna som de ska.

  5. Bryt knäcket i små bitar. Klicka ut lite aioli på varje bit och toppa med en räka och lite finklippt persilja. Klart!

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept