Tore Wretmans klassiska recept

avZendry Svärdkrona

Foto: TT
Tore Wretman vågade satsa på svensk husmanskost – även på de finare restaurangerna. Många av de rätter han skapade under framför allt 1940- och 1950-talen lever kvar, till exempel Toast Skagen.

Mästerkocken Tore Wretman gjorde sig berömd för sin husmanskost. Här kan du lära dig laga hans klassiker – kåldolmar, köttbullar och laxpudding

Småländska kroppkakor

6 personer

1,5 l kokt, kall potatis

2,5 kkp mjöl

1 ägg

0,5 msk salt

2 hg rimmat fläsk

2 rödlökar

0,5 tsk stött svartpeppar

  1. Potatisen mosas sönder och blandas med ägg, 2 kkp av mjölet samt salt till en fast deg.  Degen plattas till en tunn kaka, som med mått tages ut till små runda kakor. 

  2. Fläsket skrapas, skärs i små tärningar och bryns lätt tillsammans med den finhackade löken.

  3. Det smaksätts med peppar. Lite av fläsket läggs mellan två av kakorna. Dessa sammantrycks väl i kanterna och kokas i saltat vatten omkring 10 min.

  4. Stek upp dem före servering.