Saffranssemla med lingongrädde

Av: 

Babs Drougge

Saffranssemla
Saffranssemla

Bakrecept

Saknar du julen? Att ställa sig och baka lussekatter i februari är kanske lite väl magstarkt. Med det här receptet på saffranssemlor med lingongrädde passar lika bra till glöggfikat som fettisdagen.

Så gör du Saffranssemlor

  1. Saffransbullar: Smula sönder jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
  2. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt socker, salt, saffran och mjöl – men spara lite mjöl till utbakning.
  3. Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa cirka 30 min.
  4. Forma degen till bullar och låt jäsa ytterligare cirka 30 min.
  5. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Grädda i mitten av ugnen i cirka 225 grader i 8-10 minuter. Låt svalna.
  6. Fyllning: Riv mandelmassan på ett rivjärn och vispa ihop med grädden och vaniljsockret till en mjuk krämig blandning.
  7. Lingongrädde: Vispa grädden och blanda i lingonsylten. Socker efter egen smak beroende på hur söt lingongrädde du önskar.
  8. Skär av toppen på saffransbullarna och gröp ut ett litet hål i mitten. Fyll med mandelmassablandningen och spritsa sedan på lingongrädden.
  9. Lägg på locket och pudra över florsocker.

Ingredienser Saffranssemlor

25 stycken

Saffransbulle:

  • 50 g färsk jäst
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • ½ tsk salt
  • 1/2 g saffran
  • cirka 1,4 l vetemjöl

Till pensling:

  • 1 ägg

Till garnering:

  • Florsocker

Fyllning:

  • 400 g mandelmassa
  • cirka 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Lingongrädde:
  • 10 dl vispgrädde
  • cirka 2 dl rårörda lingon
  • florsocker efter smak

ANNONS

Skaffa en smart pizzaspade från Cervera - ett praktiskt redskap även när du bakar bröd!

Extern länk från Cervera

Beställ här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Semla - Recept på en klassiker

ÄMNEN I ARTIKELN

Bakrecept

Lingon

MER OM GODARE

Muffinssemlor - för dig som vägrar välja

Bullfest! Kardemumma, choklad och sprinklebuns

Nutellasemla – gottegrisens favorit

Eivors oemotståndliga bullar

Mormor Margits midsommartårta

Färskostmoussetårta med jordgubbar

Moussetårta av hallon och choklad på brownie

Så fixar du snabbaste superfikan

Smakspecial: Bästa rårakan och läcker rabarbergalette

Madeleinekakor

Så gör du en västerbottenpaj

Ladda för kanelbullens dag

Ostkaka med kardemumma och körsbärssylt

Semmelkladdkaka – ljuvligt gott

Veganska goda pannkakor med fluffig vispgrädde

Ugnspannkaka med grönkål och ädelost

Allt du vill veta om semlor

Äntligen dags för julens bästa fest – restfesten

Johanna Westmans bästa baktips

Drip cake med choklad, saltkola och vanilj

Konditorns bästa tips för perfekt kladdkaka

Så bakar du gott bröd – snabbt och enkelt

Så lyckas du med långjäst bröd

Magiska brownies lyser upp i mörkret