Här är alla vinnare på årets Stellagala
Godares vinexpert prisas
Uppdaterad 2021-10-13 | Publicerad 2021-10-12
För fjärde året i rad koras en rad vinnare på Stellagalan. En gala där kvinnor inom restaurangbranschen står i fokus.
Här är alla vinnare av årets Stellagala 2021.
Stellagalan kallas för galan som inte borde behövas – i vilken man uppmärksammar kvinnor inom gastronomivärlden. Under måndagskvällen den 11 oktober hölls galan för fjärde gången.
– Stellagalan kan se att det skett en förändring inom branschen och att vårt arbete har bidragit till att kvinnor syns i fler sammanhang, säger Anette Rosvall, talesperson för Stellagalan AB, i ett pressmeddelande.
På galan utnämns nio vinnare, i lika många kategorier, för deras kompetens och meriter inom sin kategori. Vinnarna kommer från olika delar av landet – från Östersund i norr till Österlen i söder.
– I år är vi speciellt stolta över den geografiska spridningen och mångfalden hos de kompetenta vinnarna, säger Anette Rosvall.
Kvinnorna som vann Stellagalan 2021
Här är kvällens alla vinnare.
- Stellabagare 2021: Sara Wennerström
Vinnare inom denna kategori blev Sara Wennerström som är journalist, bagare och landsbygdsentrepenör. Hon prisas för att ha byggt upp ett lönsamt kvalitetsmecka på och kring Solhaga Stengugnsbageri i Slöinge, Halland.
- Stellabartender 2021: Josefine Thorén
Josefine Thorén på Bar Bruno i Göteborg tog hem första priset i kategori bartender. Detta för sin gnistrande kreativa kraft, spännande fermenteringsprojekt och för att hon utforskar nya cocktailkontinenter.
Enligt motiveringen så blir gästen i hennes bar alltid upplyst av både kunskap och en strålande personlighet.
- Stellakock 2021: Linnéa Liljedahl
Årets stellakock blev Linnéa Liljedahl på Linnéa & Peter i Örnsköldsvik. Enligt juryns motivation är hon en kock med fingertoppskänsla som driver hållbar gastronomi farmåt, med en meny som är tydligt inspirerad av det lokala och moderna nordiska.
- Stellakonditor 2021: Frida Antonsson
Vinnaren av årets stellakonditor, Frida Antonsson, sägs enligt juryns motivation förvalta den svenska fikakulturen på ett kärleksfullt sätt. Traditionellt med en modern tvist. Till Ritz konditori i Sölvesborg sägs fikasugna från hela Sverige vallfärda och Frida Antonsson ska med sitt kvalitetsdrivna arbete ha satt en mindre ort på kartan.
- Stellamedia 2021: Jennie Walldén
Genom sin matglädje på sociala medier vinner Jennie Walldén kategorin årets stellamedia. På sina plattformar delar hon med sig av pedagogiska guider, matlagningskurser och inspirerar en sändigt växande följarskara.
Malmöbaserade Jennie Walldén är ständigt aktuell och hittar alltid nya hacks och tricks som hon delar med sig av.
- Stellamentor 2021: Natasa Hodzic Jansson
Natasa Hodzic Jansson, kock på Fredrik på landet i Stockholm, har tidigare tävlat i Culinary Olympics och arbetat som måltidsstrateg. Enligt juryn är årets stellamentor en förebild som utbildar och inspirerar kockar inom både förskola och grundskola, med empati, värme och tålamod.
- Stellaservis 2021: Sarah Lindstrand Mboge
Vinnare av årets stellaservice är Godares egen stjärnsommelier Sarah Lindstrand Mboge, Svartsö krog, Stockholm. Hon prisas för att vara följsam som en kameleont som läser av sina gäster på ett finstämt sätt. Genom pedagogisk humor och engagemang så öppnar hon upp för en mat- och dryckesupplevelse med nya möjligheter.
Enligt juryn besitter hon ett driv att lyfta viktiga frågor och till att skapa förändring.
I Godares Vinskola med Sarah lär du dig allt om vin!
- Stellasommelier 2021: Emma Höök
Emma Höök, sommelier på Talldungens Gårdshotell i Brösarp i Skåne kniper vinsten av årets stellasommelier. Detta för att hon levererar vin på ett avspänt och kompetent sätt, men även för den dynamiska vinlistan hon byggt upp. Enligt ett pressmeddelande vallfärdar branschkollegor och vinintresserade människor till Talldungen för upplevelse och inspiration.
- Stellahederspris 2021: Christina Möller
Provkökschefen, matkonsulten, folkbildaren och juryordföranden Christina Möller tilldelades Stellgalans hederspris. Enligt motivationen ska hon ha bevisat att mat ska byggas utav glädje och att hon är en kvinna som besitter ett nätverk samt kännedom om branschen som är få förunnad.