Hummerpremiär – fisket drar i gång för säsongen

77 000 för premiärhummern

Av:  TT

Årets premiärhummer har sålts på fiskauktionen i Göteborg.

I år landade prissumman på hela 77 000 kronor kilot.

Här är allt du behöver veta om hummerfisket 2021 – regler, pris och recept på den åtråvärda delikatessen.

Måndagen den 27 september klockan 07.00 gick startskottet för årets hummerfiske längs den svenska västkusten. Dessförinnan råder redskapsförbud längs Bohuskusten och inga fiskeredskap får vara i havet.

När fisket drar i gång får endast tinor användas som redskap och man får inte ta upp humrar som är kortare än 90 millimeter från ögonhålans bakkant till huvudsköldens bakkant.

Så mycket kostar årets första hummer

Som traditionen sedan bjuder säljs årets första hummerfångst på Göteborgs fiskauktion.

I år landade prissumman på hela 77 000 kronor kilot, rapporterar Sveriges Radio.

Men det är ändå inte rekord, 2012 såldes premiärhummern för 102 000 kronor kilot.

I fjol landade priset på 34 000 kronor kilot och året dessförinnan på 52 000 kronor kilot.

Antalet humrar har bedömts minska under många år, men efter en regelskärpning för fisket med syfte att få fler och större humrar på sikt, har det de senaste åren funnits hopp om bättre fångster.

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har i ett pågående projekt kartlagt beståndet med hjälp av erfarna fiskare, som i stort sett rapporterar bra fångster och fin storlek på hummern. SLU vill dock fortsätta samla in data för att visa på förändringar över tid.

På måndagen den 27 september klockan 07.00 gick startskottet för årets hummerfiske
På måndagen den 27 september klockan 07.00 gick startskottet för årets hummerfiske

Varnar för amerikansk hummer

Samtidigt uppmanar Länsstyrelsen i Västra Götaland fiskare att se upp för den invasiva amerikanska hummern, som först upptäcktes i svenska vatten 2008. Den ses som ett potentiellt hot mot den europeiska hummern eftersom den kan bära på smittsamma sjukdomar och parasiter som kan spridas till den inhemska arten.

Den amerikanska hummern är lik den svenska, men saknar de helvita prickarna på huvudet, och har dessutom betydligt ljusare stjärtlober (plattorna längst ner på stjärten). Plattorna kan vara allt ifrån gula till ljusbruna, medan den svenska hummerns lober är helt svarta.

Den som fiskar upp en amerikansk hummer bör inte äta upp den, utan i stället rapportera till Havsfiskelaboratoriet. Men det kan finnas pengar att hämta, laboratoriet betalar upp till 1 000 kronor för en amerikansk hummer efter godkännande på telefon.

De senaste årens första humrar har sålts för femsiffriga belopp. Bilden är tagen under en tidigare hummerauktion på Göteborgs fiskeauktion.
De senaste årens första humrar har sålts för femsiffriga belopp. Bilden är tagen under en tidigare hummerauktion på Göteborgs fiskeauktion.

Hummerfiske – det här är reglerna

Hummerfisket börjar första måndagen efter 20 september kl 7 varje år.

  • Fritidsfiskare får fiska till och med den sista november och yrkesfiskare till och med den sista december.
  • Inga andra redskap än hummertinor får användas.
  • Tinan ska ha två cirkulära flyktöppningar med en diameter på minst 60 millimeter placerade i nederkant av varje kammare.
  • Fritidsfiskare får använda högst sex hummertinor samtidigt. Yrkesfiskare med licens får ha högst 40 hummertinor.
  • Man får inte ta upp hummer som är kortare än 90 millimeter från ögonhålans bakkant till huvudsköldens bakkant (carapaxlängd), och inte heller hummer som har yttre rom.
  • Fångar du en misstänkt amerikansk hummer eller misstänkt sjuk hummer, kontakta Sveriges lantbruksuniversitet eller Havsfiskelaboratoriet direkt.

Källa: Länsstyrelsen Västra Götaland, Havs- och vattenmyndigheten

Recept med hummer

Blev du sugen på hummer nu? Här kommer våra bästa recept med den goda delikatessen.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN