Så får du mest saffranssmak i lussebullarna

3,3 (6 röster)

Bakrecept

Saffransbullar med mycket smak. Här är ett recept på dom klassiska bullarna med tips på hur du låter saffransmaken ta extra mycket plats.

Njut till god glögg, kaffe eller ett glas kall mjölk.

  • Tips! För att få ut det mesta av ditt saffran ska du först mortla den med lite socker. Rör sedan ut den mortlade saffranen med en centiliter sprit och låt dra en stund.
  • En portion räcker till cirka 30 bullar.
  • Receptet kommer från Håkan Johansson, världsmästare i kategorin ”sötebröd” i Bakery Masters.

Lussebullar med saffran

  • Ingredienser

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1.25 kg vetemjöl, 22 dl
  • 250 g socker, 2,75 dl
  • 250 g smör
  • 1 ägg
  • 10 g salt, 1,5 tsk
  • 1 kuvert saffran

Gör så här

Av: 

Aftonbladet

Här är några fler knep för att lyckas med dina lussebullar:

  • Snåla med mjölet. Knåda inte in hela mjölmängden utan ta lite vartefter på slutet. Degen är klar när den är lös, nästan kladdig.
  • Ta det kallt. Låt mjölken och smöret vara rumsvarma i stället 37-gradiga när du blandar degen. Då behöver du inte lika mycket mjöl. Men degen måste jäsa dubbelt så länge.
  • Lägg russinen i blöt. Bullarna blir saftigare om inte russinen är snustorra. Blötlägg en halvtimme i vatten.
  • Kvargen kommer! Ett gammalt knep är att blanda kvarg/kesella i degen och i stället minska på smöret. Det ger saftighet och magrare bullar. Nackdelen är att degen blir kladdigare och att man kan luras ta för mycket mjöl. Det kan också ge en viss ”mejerismak” på saffranens bekostnad.
Recept på lussebullar med saffran.

LÄS VIDARE

Älskade julmat – därför vill vi ha det här på julbordet

ÄMNEN I ARTIKELN

Bakrecept

Recept

Bakning

Svenska recept

Fika recept

Högtider

Julbak

MER OM GODARE

Eivors oemotståndliga bullar

Saffransbullar med vanilj – ljuvliga smaker

1 h 45 min

Madeleinekakor

Kladdkaka x3 av Food Pharmacy

45 min

Ladda för kanelbullens dag

Muffinssemlor - för dig som vägrar välja

Frida Skattberg: Lite kladdigare, lite mer frosting och lite godare

Bullfest! Kardemumma, choklad och sprinklebuns

Tårtdrömmar!

Baka med saffran – våra bästa recept

Simona Muntean: ”Bakning är min avkoppling”

Johanna Westmans bästa baktips

Hela Sverige bakar-vinnarens lyxfika

15 kladdkakor att fira kladdkakans dag med

Baka bröd med Fredrik Nylén

Så fixar du snabbaste superfikan

Så lyckas du med långjäst bröd

Konditorns bästa tips för perfekt kladdkaka

Jessica Frej – så fixar du julen utan stress

Drip cake med choklad, saltkola och vanilj

Fredrik Nylén: I mitt yrke är det jul året om

Så steker du extra god kyckling

30 min

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Baka bröd: Här är allt du behöver

Veganskt julfika med Mattias Kristiansson