Så får du mest saffranssmak i lussebullarna
Saffransbullar med mycket smak. Här är ett recept på dom klassiska bullarna med tips på hur du låter saffransmaken ta extra mycket plats.
Njut till god glögg, kaffe eller ett glas kall mjölk.
- Tips! För att få ut det mesta av ditt saffran ska du först mortla den med lite socker. Rör sedan ut den mortlade saffranen med en centiliter sprit och låt dra en stund.
- En portion räcker till cirka 30 bullar.
- Receptet kommer från Håkan Johansson, världsmästare i kategorin ”sötebröd” i Bakery Masters.
Lussebullar med saffran
Ingredienser
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1.25 kg vetemjöl, 22 dl
- 250 g socker, 2,75 dl
- 250 g smör
- 1 ägg
- 10 g salt, 1,5 tsk
- 1 kuvert saffran
Gör så här
Här är några fler knep för att lyckas med dina lussebullar:
- Snåla med mjölet. Knåda inte in hela mjölmängden utan ta lite vartefter på slutet. Degen är klar när den är lös, nästan kladdig.
- Ta det kallt. Låt mjölken och smöret vara rumsvarma i stället 37-gradiga när du blandar degen. Då behöver du inte lika mycket mjöl. Men degen måste jäsa dubbelt så länge.
- Lägg russinen i blöt. Bullarna blir saftigare om inte russinen är snustorra. Blötlägg en halvtimme i vatten.
- Kvargen kommer! Ett gammalt knep är att blanda kvarg/kesella i degen och i stället minska på smöret. Det ger saftighet och magrare bullar. Nackdelen är att degen blir kladdigare och att man kan luras ta för mycket mjöl. Det kan också ge en viss ”mejerismak” på saffranens bekostnad.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM GODARE
Eivors oemotståndliga bullar
Saffransbullar med vanilj – ljuvliga smaker





1 h 45 min
Madeleinekakor
Kladdkaka x3 av Food Pharmacy





45 min
Ladda för kanelbullens dag
Muffinssemlor - för dig som vägrar välja
Frida Skattberg: Lite kladdigare, lite mer frosting och lite godare

Bullfest! Kardemumma, choklad och sprinklebuns
Tårtdrömmar!
Baka med saffran – våra bästa recept
Simona Muntean: ”Bakning är min avkoppling”
Johanna Westmans bästa baktips
Hela Sverige bakar-vinnarens lyxfika
15 kladdkakor att fira kladdkakans dag med
Baka bröd med Fredrik Nylén
Så fixar du snabbaste superfikan
Så lyckas du med långjäst bröd
Konditorns bästa tips för perfekt kladdkaka
Jessica Frej – så fixar du julen utan stress

Drip cake med choklad, saltkola och vanilj
Fredrik Nylén: I mitt yrke är det jul året om
Så steker du extra god kyckling





30 min
Kommersiell text, innehåller annonslänkar