Chokladfondant med passion

Bli först med att rösta!

Recept på god chokladfondant av Hela Sverige Bakar vinnaren 2017

avJohan Gunnarsson

Foto: Frida Wismar
Chokladfondant gräddas bäst lite för lite, då blir den rinnig och god.

Chokladfondant är en av de godaste desserter jag vet, men det är lite klurigt att få till den perfekta gräddningen. Det är bättre att den gräddas för lite och blir riktigt rinnig än att den blir torr, man får helt enkelt prova sig fram.

Chokladfondant med apelsin och passionsfruktssallad

Antal: 4 portioner Tid: 30 minuter

Fondant:

150 g smör

200 g mörk choklad, 50–70 %

4 ägg

1,25 dl strösocker

Apelsin- och passionsfruktsallad:

4 apelsiner

4 passionsfrukter

2 msk strösocker

Till servering:

Äkta vaniljglass

Tips! Fondanterna kan med fördel förberedas dagen innan servering eller tidigare på dagen. Täck formarna med plastfolie och ställ in i kylen. Värm ugnen och grädda sedan fondanterna i cirka 12–15 minuter.

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj fyra ugnssäkra portionsformar med smör. Var noga så att det inte blir några fläckar utan smör, då finns risken att fondanterna inte lossnar när den gräddats. Ställ in formarna i kylen medan du gör smeten.

  2. Hacka chokladen och smält den tillsammans med smöret i en bunke över vattenbad.

  3. Vispa ägg och socker pösigt och vänd försiktigt ner chokladblandningen. Rör till en jämn smet och fördela den sedan i formarna. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 10–12 minuter.

  4. Skär bort skalet på apelsinerna och filéa dem, genom att försiktigt skära ut klyftorna innanför hinnorna. Lägg dem i en bunke.

  5. Dela och gröp ner passionsfruktskärnorna i bunken med apelsinklyftor. Tillsätt sockret och blanda runt försiktigt. 6. Stjälp upp fondanterna på tallrikar, lägg på frukten och servera med en kula äkta vaniljglass!

Recept av Hela Sverige bakar-vinnaren Andréa Brändström, ”Från fika till fest”, Bonnier Fakta.

ARTIKELN HANDLAR OM